[ Annons ]

Trots att han nyligen gått i pension har tandläkarprofessorn Jan Ekstrand sällan en lugn dag. Nu kan han äntligen vara fastighetsägare på heltid.
Publicerat 16 mars, 2011

”Folk förstår inte hur bra hyresrätten är”

Trots att han nyligen gått i pension har tandläkarprofessorn Jan Ekstrand sällan en lugn dag. Nu kan han äntligen vara fastighetsägare på heltid.

Att ta sig an fastighetsförvaltning är ungefär som att bygga upp ett forskningsprojekt. Man sätter upp ett långsiktigt mål, formulerar en hypotes och samlar sedan in all den kunskap som behövs för att nå målet. Så ser tandläkarprofessorn Jan Ekstrand på sambandet mellan sin karriär och sitt fastig­hetsägande.

[ Annons ]

Efter disputationen vid farmakologiska institutionen 1977 drev Jan egen praktik, men återvände sedan till universitetsvärlden. I huset på Hunnebergsvägen i Bromma har Jan ett rullande schema för det fortlöpande underhållet av sina tolv lägenheter.

– Vi snålar inte med renoveringar. Det blir ändå mer lönsamt att göra ett ordentligt jobb från början än att lappa och laga.
Från början var fastighetens alla 24 tvårummare i familjens regi, men när Jan och hustrun Marthe köpte huset av hennes föräldrar 1984 delades förvaltningen rakt av mellan dem och Marthes kusiner.

För att snabbt hitta in i sin nya roll som fastighetsägare gick Jan på några av Fastighetsägarnas kurser och anlitade en revisor. Den juridiska rådgivningen via Fastighetsägarna har varit till stor hjälp.

–?Nu senast har jag fått juridisk hjälp med att sätta ihop ett avtal med Stockholms läns lokaltrafik, berättar han.

Bakgrunden är att den nya förlängningen av Alvikbanan riskerar att försämra bergvärmesförsörjningen till Jans fastighet. Men genom Fastighetsägarnas juridiska hjälp har han nu fått ett avtal till stånd där Stockholms läns lokaltrafik förbinder sig att inte påverka Jans bergsvärme genom sitt arbete med spårbanan.

Tiden har egentligen inte räckt åt till att arbeta och sköta huset samtidigt.”

I övrigt hanterar Jan det mesta av förvaltningen själv. Med flera styrelseuppdrag och en professorstjänst har det mesta arbetet i huset skötts på kvällar och helger.

–?Tiden har egentligen inte räckt åt till att arbeta och sköta om huset samtidigt. Men nu gick jag i pension för en månad sedan, så nu hinner jag äntligen med allt jag vill göra.

Närmast på schemat står en temperatur­inspektion. Jan ska själv iväg för att mäta värmen i alla lägenheter. Han bor endast ett par stenkast från fastigheten och kan lätt titta förbi när han vill. Sonen sköter städningen och Marthe har haft tillsyn av huset  sedan hon öppnade en egen tand­läkarpraktik på bottenvåningen för ungefär 18 år sedan.

–?Hade min fru inte öppnat egen praktik i huset hade vi kanske inte kunnat ha kvar det. Det blir inte många kronor över av hyresintäkterna, säger Jan.

För att klara av underhållet har han och hustrun tagit lån för att göra de mer omfattande renoveringarna. Nu hoppas han att den nya hyreslagstiftningen ska göra det enklare att höja hyrorna framöver.

–?Får vi inga nya hyreshöjningar kan det tyvärr bli så att vi får sälja huset eller försöka göra bostadsrätter. Det är jättesynd, jag tror inte att folk förstår hur bra hyresrätten är.

Men Jans hyresgäster är inte intresserade av att ombilda och han är mån om att de ska trivas. De flesta är pensionärer, en del har bott i huset ända sedan 1950-talet.

– Vi har personlig kontakt med våra hyresgäster, det är vår förvaltningsfilosofi. På det sättet vinner man ett förtroende. Det är aldrig någon som slarvar med hyror eller något sådant, berättar Jan.

Framtidsplanen är att Jan och hans hustru själva ska flytta in i huset om tio år. Redan nu har de börjat skissa på möjlig­heterna att slå ihop två av lägenheterna för att göra en trivsam vindsvåning.

– Jag tycker det är jätteroligt att hålla på med det här, det är alltid något projekt på gång. Hade jag haft lite pengar över skulle jag gärna köpa ett till hus, säger Jan.

Jans fastighet:
Adress: Hunnebergs­gatan 17, Bromma,
Storlek: Cirka 700 m2.
Bostäder: 12 stycken 2:or, alla i samma storlek.
Övriga lokaler: Tandläkarpraktik på bottenvåningen.
Förvärvet: Köpte huset 1984 av en släkting tillsammans med sin fru för 75 procent  av taxeringsvärdet.
Hyresintäkter: Cirka 100 000 kronor per månad.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]