[ Annons ]

NCC bantar ner antalet affärsområden och möblerar om i koncernledningen. Dessutom undersöks möjligheterna att starta ett självständigt, börsnoterat bostadsutvecklingsbolag.
Publicerat 21 september, 2015

Fokus på tillväxt när NCC omorganiserar

NCC bantar ner antalet affärsområden och möblerar om i koncernledningen. Dessutom undersöks möjligheterna att starta ett självständigt, börsnoterat bostadsutvecklingsbolag.

NCC kommer under hösten att presentera en ny strategi för de kommande fem åren som bland annat innebär ett ökat fokus på tillväxt i Norden inom bygg och anläggning. Styrelsen i NCC har därför beslutat om en ny organisation. Styrelsen har dessutom gett ledningen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att skapa ett självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing.

[ Annons ]

Den nya strategin innebär bland annat att NCC ska fokusera på lönsam tillväxt med fokus på bygg och anläggning såsom till exempel infrastruktur och renovering. Gemensamma arbetssätt, ett NCC och fokus på hållbarhet är andra viktiga hörnstenar i den nya strategin.

– Med de förändringar som nu genomförs får NCC en specialiserad nordisk organisation med stark lokal närvaro. Med specialisering får vi bättre kraft att utveckla och erbjuda gemensamma koncept och lösningar till våra kunder på alla våra marknader, säger Peter Wågström, koncernchef för NCC.

I syfte att öka förutsättningarna för lönsam tillväxt, inför NCC därför från årsskiftet en ny organisation där dagens sju affärsområden blir fem. De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building. NCC Roads bildar det nya affärområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden.

Styrelsen i NCC har även gett ledningen i uppdrag att analysera förutsättningar att skapa ett självständigt bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing och dela ut det till aktieägarna genom en så kallad Lex Asea.

– Vi undersöker nu om ett självständigt noterat bostadsutvecklingsbolag kan vara till fördel för både aktieägare och bolaget, säger Tomas Billing ordförande i NCC.

Som en del av NCC:s nya strategi tillkommer nya namn i koncernledningen. Bland annat blir Klaus Kaae, nuvarande affärsområdeschef i Danmark ny affärsområdeschef för NCC Building. Svante Hagman byter också roll från affärsområdeschef NCC Construction i Sverige till NCC Infrastructure.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]