[ Annons ]

Visst går det att kombinera brottsutredningar och stambyten. Kriminalinspektören och fastighetsägaren Annelie Astvald i Örebro förvaltar med sitt sunda förnuft och sin erfarenhet som förhörsledare.
Publicerat 16 mars, 2011

Född fastighetsägare

Visst går det att kombinera brottsutredningar och stambyten. Kriminalinspektören och fastighetsägaren Annelie Astvald i Örebro förvaltar med sitt sunda förnuft och sin erfarenhet som förhörsledare.

Tungt utrustade poliser vaggar förbi i korridorerna. Civilklädda tjänstemän går in och ut genom dörrarna. Varenda en hälsar glatt på Annelie Astvald. Inte undra på, hon har jobbat i huset i nästan 30 år. Först i yttre tjänst under 1980-talet.

[ Annons ]

Sedan som förhörsledare och ekobrottsutredare på 1990-talet. I dag jobbar hon sedan sex år med intern brottsinformation inom Kriminalutredningstjänsten, KUT i Örebro.

Men Annelie är inte bara polis. Ända sedan barnsben är hon även fastighetsägare.

– Jag är född fastighetsägare, skrattar hon.

Huset på Kristinagatan ärvdes efter hennes farfars bortgång när hon själv var sju år gammal.

– Farmor skötte om förvaltningen. Sedan tog jag över när jag var i 25-årsåldern.

– Jag bodde själv i fastigheten i 20 år, så jag har haft ett naturligt engagemang. Egentligen kan jag inte så mycket om hur riktlinjer och regler som styr de stora bolagen fungerar, jag går på sunt förnuft. Min filosofi är att hyresgästerna ska trivas. Kommer de med förslag på någon förändring frågar jag alltid mig själv om jag skulle vilja ha den förändringen i mitt eget hus. Varför skulle mina hyresgäster ha det sämre än jag har det?

När det gäller själva arbetet i fastigheten fungerar Annelie som en sluss. Hyresgästerna kontaktar henne direkt när frågor eller problem uppstår, sedan lämnar hon över ärendet till hantverkare som hon anlitat under många års tid.

Även om Annelie inte bor kvar i fastigheten eller utför något arbete i lägenheterna själv tycker hon att kontakten med hyresgästerna är viktig. När en vakans uppstår går hon oftast på rekommendationer och träffar helst personen i fråga. Det är här hennes skicklighet från polisyrket kommer till nytta, inte minst erfarenheterna som förhörs-ledare.

Min filosofi  är att hyresgästerna ska trivas.”

– Jag har väldigt god personkännedom, och jag är inte blyg för att ställa frågor eller tala om vad jag vill ha.

Sedan Annelie tog över huset har värdet stadigt klättrat uppåt. Det lilla som blir över att plocka ut av hyresintäkterna kallar hon själv för kaffepengar men marknadsvärdet på fastigheten uppskattar hon till runt 6–7 miljoner kronor, en tämligen god förtjänst med tanke på att hon inte gått in med något eget kapital. Men att göra sig av med huset har Annelie inga som helst planer på.

– Absolut inte. Det är min hobby. Dessutom var min farmor väldigt viktig för mig, så det känns inte rätt att sälja. Tanken är att min dotter ska ta över så småningom, men hon är bara 14 år, så det lär nog dröja, säger Annelie.

Annelies fastighet:
Adress: Kristinagatan 16, Örebro.
Förvärvet: Arv.
Storlek: 703 m2
Antal lägenheter: 5 stycken ettor, 3 stycken tvåor och 3 stycken treor.
Hyresintäkter: Cirka 54 000 kronor/månad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]