[ Annons ]

Publicerat 11 december, 2012

”Flytta all handel i Kiruna på en och samma gång”

Jan Lindgren driver i tredje generationen klädaffären Centrum. Butiken är en av Kirunas äldsta med sina 87 år på nacken. Han äger även fastigheten som butiken ligger i. Den förändrade prognosen från LKAB blev en smärre chock. Istället för flytt om 15–20 år så har han kanske fem till sju år på sig att bestämma […]

Jan Lindgren driver i tredje generationen klädaffären Centrum. Butiken är en av Kirunas äldsta med sina 87 år på nacken. Han äger även fastigheten som butiken ligger i.

[ Annons ]

Den förändrade prognosen från LKAB blev en smärre chock. Istället för flytt om 15–20 år så har han kanske fem till sju år på sig att bestämma sig om framtiden.

Ersättningsnivån måste vara rimlig, men i än högre grad betonar Jan Lindgren formerna för själva flytten.

–? Ska man få en fungerande handel så måste man flytta de flesta butikerna samtidigt och under en relativt kort tid. Flyttar man under en längre tid, kanske upp till fem år, så kommer det att bli svårt för butikerna att överleva.

Kundunderlaget måste finnas på plats när butikerna tänder öppetskylten, menar Jan Lindgren. Med andra ord är det dags att komma igång med planering av bostäder och allmän service redan nu.

Men det finns möjligheter också?

– Javisst, löser man bara den ekonomiska biten så skapar man en mer samlad handel och en bättre miljö runtomkring fantastiska förutsättningar. Det är såklart samtidigt en spännande framtid vi går till mötes när vi från ett helt blankt papper ska skapa en ny attraktiv stad.

Tillbaka till huvudartikeln

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]