Manchester Airport city är Storbritanniens största satsning sedan OS. En ny ambitiös vision för området i Manchester Aiport City är antagen. Men att flygplatsen utvecklas är avgörande för områdets möjligheter.
Publicerat 20 oktober, 2014

Flygplatsstäder i världen

Manchester Airport city är Storbritanniens största satsning sedan OS. En ny ambitiös vision för området i Manchester Aiport City är antagen. Men att flygplatsen utvecklas är avgörande för områdets möjligheter.

2013 presenterade den brittiska regeringen planen om utveckling av flygplatsen i Manchester till en fullfjäd­rad flygplatsstad, Manchester Airport City. Det är ett samarbetsprojekt mellan Manchester Airport Group, kinesiska Beijing Construction Engineering Group, Carillion och pensionsfonden Greater Manchester som ska generera över en halv miljon kvadratmeter kontor samt handel och hotell. Gemensamt pumpas över 1,2 miljarder kronor in i området som planeras stå färdigt under våren 2015. Satsningen förväntas generera 16?000 nya jobb i området, utöver de 19?000 som redan finns idag.

[ Annons ]

Men för att det ambitiösa utvecklingsprojektet ska bli framgångsrikt kräver det att flygplatsen växer, knyter till sig fler direktdestinationer och passagerare. Idag ligger antalet direktdestinationer på 190 och förra året passerade 19?miljoner passagerare flygplatsen. Förhoppningen från investerarna är att utvecklingen av flygplatsstaden ska få en positiv effekt på flygplatsen utveckling. Och Lynda Shallow, vd för fastighets­divisionen på Manchester Airport Group, är inte orolig.
– Vi kan se en ökning av företag som är intresserade av att expandera i regionen och det är vi väldigt glada över. Det vi tycker är mest intressant är den bredd på företag som vill komma till regionen.

I områdets masterplan planerar man för tre delområden: kontor, logistik och frakt. Investerarna har också förhoppningar om att närheten till Wythenshawes sjukhus ska attrahera hyresgäster inom hälso- och sjukvård. I en undersökning som Manchester Airport City tagit fram tillsammans med Deloitte framgår att de företag som är intresserade av att utveckla sin verksamhet i regionen vill göra det i flygplatsnära kontor.
– Efterfrågan finns där, så nu är vårt fokus på att visa hur vi kan möta potentiella hyresgästers krav. Vi måste berätta mer om de fördelar som finns här och närheten som hyresgästerna får till resten av världen.

 

Changi, Singapore

Foto: Changi Airport Group

Varje 90:e sekund lyfter eller landar ett flygplan på Singapores internationella flygplats Changi. På bara ett par decennier har Changi Airport utvecklats till en av världens mest trafikerade flygplats. Den öppnade 1981 och under 2013 besöktes flygplatsen av över 53,7 miljoner passagerare.

Men förutom att vara en av Asiens kontorshubbar så har flygplatsen också blivit en välbesökt shopping- och restaurangdestination för familjer och boende i staden.
– Att utveckla vår detaljhandel är en viktig del i våra kontinuerliga ansträngningar för att stärka Changis status, eftersom
icke flygrelaterade intäkter tillåter oss att ha konkurrens-kraftiga flygkostnader för flygbolag och passagerare,säger Lim Peck Hoon, vice vd för
detaljhandel på Changi Airport Group.

Idag har flygplatsen över 32 ?000 anställda som bland annat arbetar i de 350 affärer och 120 restauranger och caféer som finns på flygplatsområdet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]