Fredrik Ottosson, affärsområdeschef, Hufvudstaden, Martin Hallander, vd Arkivet och Elin Ekesson, Cityledare Helsingborg City.
Publicerat 11 november, 2022

Flödesförnyare

Det blir allt viktigare att arbeta aktivt för att förtjäna nya flöden i stadskärnan. Det är slutsatsen i årets Cityindex Sverige. Här är tre inspirerande exempel.

De tre diagrammen, hämtade från årets Cityindex Sverige, är viktiga för den som vill förstå städernas utveckling under pandemin.

Än viktigare om man vill förstå vad som krävs för framgångsrik platsutveckling. 

[ Annons ]

Här syns tydligt hur pandemin slog väldigt hårt mot storstäderna. Men i gengäld var det också där som återhämtningen var som starkast. Totalt sett stod Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala för två tredjedelar av omsättningsökningen i de svenska stadskärnorna 2021. Småstäderna ökade minst, men de har å andra sidan nu en omsättning som är högre än före pandemin.

Förklaringen är ganska enkel, och återfinns i det diagrammet ovan, då småstädernas utbud består av en hög andel dagligvaror, den enda bransch i stadskärnorna som har ökat sin omsättning för varje år under hela pandemin.

Det sista diagrammet visar det dramatiska dipp i besöksflödena som skedde under pandemins början. Och siffrorna är långt ifrån tillbaka på ursprungliga nivåer. Det största tappet skedde bland övriga besök som nästan halverades under pandemins första år. Det är den besökstyp som står för den mest betydande andelen av omsättningen. Statistiken visar därför att snittköpen vid varje besökstillfälle ökar.

– Det innebär att vi har mer planerade kundflöden. Det tror jag kommer att betyda mycket för hur man kommunicerar i stadskärnan, säger Emma Hernell, vd, HUI Research som i samarbete med Fastighetsägarna tagit fram rapporten.

Hon talar om ”förtjänade flöden”, att man som fastighetsägare hela tiden behöver arbeta aktivt för att skapa förnyelse av de platser man förvaltar.

– Den kanske viktigaste lärdomen är att stadskärnor som har ett mer varierat utbud blir mer resilienta när det kommer den här typen av kriser där vi har svårt att förutse vilka som kommer att drabbas, säger Emma Hernell.

– Skål! Pandemin har skapat en ökad efterfrågan hos näringsidkare att delta i sådant som till exempel AW Maria är ett exempel på, säger Elin Ekesson, Cityledare Helsingborg City. Foto: André de Loisted

”VI MÄRKER ETT HELT ANNAT GEHÖR FÖR SAMVERKAN”

AW Maria –  hur fyndigt är inte det? Det handlar alltså om den gemensamma After Work med musikunderhållning som krogarna runt det stenlagda charmiga torget med 1400-tals kyrkan S:ta Maria mitt i.

Bakom initiativet hittar vi Helsingborg City, en samverkansorganisation mellan cityföreningen, Helsingborgs stad och fastighetsägarna i city.

Elin Ekesson, Cityledare Helsingborg City, försäkrar att kyrkan är vidtalad och har gett sin välsignelse.

– Pandemin har helt klart påverkat vårt arbete. Vi märker det genom ett helt annat gehör för samverkan. Det finns en ökad efterfrågan hos näringsidkarna att delta i samverkansprojekt på den plats man är vilket AW Maria är ett exempel på, säger Elin Ekesson.

Någon är uppenbart fyndig när det gäller att komma på bra namn. Ett annat koncept är döpt till Unsdagar.

– Nej, det är inte dialektalt, försäkrar Elin Ekesson.

Unsdagar är ett sommarevent under parollen ”Unsdagar – unna dig i city”.

– Vi har engagerat en lokal artist som konferencier, terrasstrapporna vid Konsul Trapps plats har använts som läktare med en scen nedanför, berättar Elin Ekesson.

Arbetet inom Helsingborg City handlar om att skapa ökande flöden. Men – vilket Cityindex konstaterar, när flödena inte är tillbaks på samma nivåer som innan pandemin – också om att maximera upplevelsen vid varje enskilt besök.

– Vi kan se att det går superbra för många av verksamheterna trots att flödena minskat. Så det är märkbart att man lyckats få snittköpen att öka, säger Elin Ekesson.

– Vi behöver skapa fler anledningar för folk att stanna upp, säger Fredrik Ottosson, affärsområdeschef på Hufvudstaden, som är med och utvecklar Fredsgatan i Göteborg.

”SÅ SKAPAR VI FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR HELT NYA KONCEPT”

Även i en pumpande pulsåder kan det ibland krävas ingrepp. Runt Fredsgatan, som är något av Göteborgs pulsåder, bedriver Hufvud-staden tillsammans med övriga fastighetsägare sedan en tid tillbaka ett stort utvecklingsarbete.

– I våra mätningar kunde vi se att det redan var ett stort flöde genom stadsdelen. Men vi behövde skapa fler anledningar för folk att stanna upp och även vitalisera tvärgatorna, säger Fredrik Ottosson, affärsområdeschef på Hufvudstaden.

Främst sker samarbetet tillsammans med Vasakronan och Balder, men även med mindre fastighetsägare och kommunen. Tillsammans marknadsför man nu en tidigare anonym del av stan som Fredstan – ett  nyetablerat varumärke för en stadsdel med anor från 1700-talet. I samarbete med kommunen satsar man mycket på utsmyckning, belysning och grönska.

– Vi satsar också mycket på att skapa intresse genom olika aktiviteter, som att vi bjöd på isdans på en konstisbana, säger Fredrik Ottosson.

Men kanske är det viktigaste att få in nya verksamheter. Inte minst gäller det kvarteret kring den så kallade ”Johanna-tomten” som stått tom efter en brand år 2005. När Hufvudstaden är klara med sitt utvecklingsarbete erbjuds 32 000 kvm nya och total-renoverade ytor och runt 2–3 000 arbetsplatser.

– Inte minst kan vi skapa förutsättningar för helt nya koncept kring service, friskvård och mat och dryck. För tio år sen hade det varit enklare, då hade vi fyllt både bottenplan och en trappa upp med handel, nu är det en större mix som behövs, säger Fredrik Ottosson.

Med det kommer ett behov av att bygga in flexibilitet.

– Vi får tänka på sådant som att förbereda en stor del av lokalerna med imkanaler och annat så att det är lätt att ställa om, säger Fredrik Ottosson.

– Ibland skapas magi inne på secondhandbutiken Arkivet vid Hötorget i Stockholm, då det är ett ständigt flöde och butiken därför ständigt förändras, säger Martin Hallander, vd Arkivet. Foto: Johan Bergmark

”VI TILLFÖR NÅGOT NYTT VARJE DAG”

2014 startade den mest omfattande stadsutvecklingen i centrala Stockholm på 50 år. Vasakronan har bland annat tagit sig an sin sida av Sergelgatan. Sveriges första riktiga gågata, invigd 1959, hade tappat sin glans och blivit ett dött stråk. Därför har det varit viktigt att få in nya typer av verksamheter.

Som secondhandbutikkedjan Arkivet där Martin Hallander är nytillträdd vd. Numera har man fyra butiker i Stockholm och Göteborg, men man började en bit utanför de riktiga cityflödena, på Norrtullsgatan i Vasastan.

– Vi skapar både läge och flöden. Secondhand ligger så klart i tiden med ett hållbarhetstänk. Men vi har också arbetet med att utveckla Arkivet till en mötesplats för människor som gillar mode, säger Martin Hallander.

Att man säljer på kommission skapar ett ständigt flöde både in och ut.

– Det är när de möts som magi uppstår. När man kommer in på morgonen ser butiken ut på ett sätt, på eftermiddagen är det en hel annan upplevelse. På så vis tillför vi platsen en köpstark grupp som ofta återkommer.

Förnyelse är kodordet för handlare och fastighetsägare, enligt Martin Hallander. Det ställer också krav på fastighetsägaren.

– Nu behöver man mer och mer utmana sig själva med nytt innehåll. Det kan kräva lite mer flexibilitet i hyresvillkor och hyreskontrakt. Kanske att man behöver vara beredd att dela med och motgång på ett annat sätt än vanliga hyreskontrakt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]