[ Annons ]

En ny typ av stenullsisolering ska förvandla flervåningshus till passivhus. En fastighet i finska Peltosaari är först ut med att renoveras med den nya tekniken.
Publicerat 22 september, 2011

Flervåningshus kan blir passivhus med ny teknik

En ny typ av stenullsisolering ska förvandla flervåningshus till passivhus. En fastighet i finska Peltosaari är först ut med att renoveras med den nya tekniken.

Ett nytt stenullsisolerat träelement ska förenkla renoveringen av flervåningshus och göra dem till passivhus på samma gång.

[ Annons ]

– Branschen har länge arbetat för att hitta ett enkelt och bra sätt att kunna renovera flervåningshus så att de klarar de nya kraven på energiförbrukning. Vi har tagit fram träelement som är enkla att montera och resultatet blir i nivå med passivhusstandard, säger Jukka Sevón, produktutvecklingschef och initiativtagare till projektet vid Paroc Oy AB som står bakom den nya produkten.

I Peltosaari i Finland håller man nu på att sanera fasaden på ett hus med tolv meter höga vertikala stenullsisolerade trästommeelement. Huset har valts ut genom en tävling i ett Innova-projekt där syftet är att hitta och motivera till innovativa lösningar som gör att man kan renovera och samtidigt anpassa flervåningshus till passivhus. Finska Paroc är initiativtagare till projektet som finansieras av bland andra ARA (the Housing Finance and Development Center of Finland).

I elementen finns redan obrännbar värmeisolering, ventilationskanaler och färdigmonterade fönster samt grundputs på putslamell. Därmed reduceras arbetet på plats och störningsmomenten för de boende blir mindre. Husets yttersta skal som i det här fallet består av betongsandwichelement rivs och gammal isolering tas bort.

– Prefabricerade element minskar betydligt arbetsmomenten på plats och den här tekniken gör att de boende slipper att flytta ut under renoveringstiden, vilket är en förutsättning för att det ska vara ekonomiskt möjligt att genomföra en renovering av den här typen av byggnader, säger Jukka Sevón.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]