Sima Zangiabadi. Foto: Daniel Roos
Publicerat 15 februari, 2019

Flerspråkig utbildning ska hjälpa vid lägenhetssköp

Peab Bostad startar en bostadsrättsskola, med start i Märsta, Södertälje och Eskilstuna. För att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen hålls utbildningen på flera språk.

Att köpa en bostad i Sverige upplevs av många som krångligt. Ännu svårare kan det vara för de som inte har svenska som modersmål. För att underlätta för dessa personer startar Peab Bostad en bostadsrättsskola på flera olika språk, bland annat engelska och arabiska. Projektet inleds i Märsta, Södertälje och Eskilstuna för att sedan ta steget ut till fler platser i landet.

[ Annons ]

– Vi ser ett stort och framförallt växande behov av dessa utbildningar. Är man uppväxt i en annan del av världen kan det svenska systemet med bostadsrätter kännas främmande. Därför vill vi ge saklig utbildning på fler språk än svenska, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad.

Idén till bostadsrättsskolan uppstod i samarbetet med ett flertal kommuner och ideella organisationer. Förutom att lära sig skillnaden mellan olika boendeformer i Sverige får deltagarna även en inblick i vilka rättigheter och skyldigheter man har som medlem i en bostadsrättsförening.

– I december förra året gjorde vi ett försök med en pilotutbildning i Skärholmen. Då kunde vi se tydligt att det uppstod frågeställningar som är helt avgörande att reda ut för den som är intresserad av att äga sitt boende. Det handlar till exempel om skillnaden mellan amortering på lån och hyra, förklarar Sima Zangiabadi.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]