Publicerat 17 december, 2019

Flera storaffärer ingicks under året

2019 pratade vi om att transaktionsfesten på den kommersiella fastighetsmarknaden inte visade några tecken på avmattning. Under årets första nio månader noterades de högsta transaktionsvolymerna någonsin. Källa: Datscha

STÖRSTA AFFÄREN HANDEL

[ Annons ]

I slutet av januari köper CA Fastigheter Fredells fastighet i Nacka med handels- och lagerfastighet på 50 000 kvadratmeter. Köpeskillingen bedöms till strax under en miljard kronor.

178 000
kronor per kvadrat. Prisrekordet för året sätts i april när Ratos säljer fastigheten Lejonet 4 till Statens fastighetsverk. Huset där Ratos har sitt huvudkontor ligger granne med statsministerbostaden Sagerska palatset.

ÅRETS ABSOLUT STÖRSTA AFFÄR

I september slår tyska Vonovia till igen. Efter förvärv av Victoria Park är det denna gång 61 procent av aktiekapitalet i Hembla (före detta D. Carnegie & Co) som hamnar i det tyska bolaget. Värde: 21,5 till 22,8 miljarder kronor underliggande fastighetsvärde per september. Hembla äger 21 411 lägenheter, majoriteten i Stockholm och Mälarregionen. Detta banar väg för Vonovia att bli Sveriges största fastighetsbolag för bostäder. Ett budpliktsbud för resterande aktier i Hembla lämnas i november.

– Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige. Vi har lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare, säger Vonovias vd Rolf Buch i en kommentar.

Foto: Hembla (collage)

STÖRSTA AFFÄREN INDUSTRI/LOGISTIK

Söderport och NRP säljer Volvo Cars globala central-lager i Torslanda till det bedömda priset 1,5 miljarder kronor. Allianz och CBRE GIP förvärvar sju logistikfastigheter i Sverige. En av dessa är Volvo Personvagnars centrallager i Torslanda
utanför Göteborg.

Foto: Volvo Car Sverige

BRA ÅR FÖR BOSTÄDER

Transaktioner volym, Q1–Q3 2019, %

  1. Bostäder, 31
  2. Kontor, 24
  3. Industri, 16
  4. Handel, 10
  5. Land, 9
  6. Samhällsfastigheter, 8
  7. Hotell, 2

Det segment som omsatte mest sett till volym var bostäder med andel på 31 procent. Närmare 40 procent av transaktionsvolymen består av utländskt kapital.

ALL TIME HIGH

156 miljarder kronor omsattes i transaktioner under de tre första kvartalen 2019. Det är 32 miljarder mer än samma period 2018. Totalt gjordes 389 affärer varav 153 i Stockholmsområdet.

– Hittills har vi inte kunnat se några tecken på den inbromsning av fastighetsmarknaden som många befarat. En trolig anledning är att det låga ränteläget styr investeringar till regioner med ekonomisk tillväxt, vilket gynnar Stockholm, säger Kristina Andersson som är Global Head of Research på Datscha.

STÖRSTA AFFÄREN KONTOR

Årets hittills största affär (enskild fastighet) är KPA Pensions, en del av Folksamgruppen, förvärv av så kallade Trygg-Hansa-Huset vid Kungsholmen i Stockholm som såldes av Areim för 4,3 miljarder kronor. Värdet på den välkända byggnaden har därmed fördubblats på fem år. När Areim köpte fastigheten av Trygg-Hansa 2014 uppgick köpesumman enligt obekräftade uppgifter till omkring 2 miljarder kronor.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]