[ Annons ]

Publicerat 22 augusti, 2018

Flera partier vill skapa förturer i Stockholm

Inget parti vill stänga Stockholms bostadskö för dem som redan äger en villa eller en bostadsrätt. Det visar en genomgång i Dagens Nyheter.

Det råder en bred politisk enighet om att villkoren i Bostadsförmedlingen i Stockholm. En genomgång som Dagens Nyheter har gjort visar bland annat att Centern, Moderaterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kan tänka sig att skapa fler förturer.

[ Annons ]

DN utgår i sin artikel från läsarreaktioner om att ”välbärgade stockholmare med bostadsrätt eller villa kan stå i kön”. Intervjuade politiker säger sig förstå problematiken – men ingen flaggar för att ändra reglerna.

– Det är viktigt att förstå att många fler privata hyresvärdar har anslutit sig till bostadsförmedlingen eftersom kön har en hög trovärdighet och är en blandad kö med inte bara bostadslösa, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) till DN.

Feministiskt initiativs gruppledare Anna Rantala Bonnier pekar på att det finns situationer där livet kommer emellan; alltså det kan ske en skilsmässa eller dödsfall som gör att man snabbt behöver en ny bostad även om man just för stunden äger sitt boende.

Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) menar att det trots allt är ett relativt marginellt problem – drygt 2 procent av lägenheterna går till personer som har stått i kön mer än 20 år.

Däremot vill fyra av partierna skapa möjligheter till fler förturer. Centerpartiet vill exempelvis ge låg­inkomsttagare långt bak i kön en möjlighet till företräde, även kvinnor i destruktiva förhållanden och unga tjejer som lever i familjer med hedersförtryck ska ges förtur.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]