Fastighetsnämnden i Västerås stoppar flera byggprojekt i staden.
Publicerat 23 januari, 2019

Flera byggen stoppade i Västerås

I går beslutade fastighetsnämnden i Västerås att stoppa ett tiotal stora byggprojekt. Anledningen är den nya politiska ledningens löfte att inte förtäta på grönområden.

Det handlar allt som allt om cirka 700 planerade bostäder som inte blir av. Tio byggprojekt stoppas helt och två ändras. I flera fall handlar det om byggen som mött protester från närboende.

[ Annons ]

– Staden har fortsatt som mål att öka bostadsbyggandet, men istället för att förtäta på grönområden ska vi nu öka takten i andra större exploateringsprojekt, tex Sätra, Kopparlunden, Ängsgärdet och stationsområdet, som inte ligger på grönområden. Vi ska även bygga staden mera utåt, säger Jesper Brandberg, kommunalråd (L) och fastighetsnämndens ordförande.

Hans motivering är att Liberalerna gick till val på att stoppa förtätning av grönområden, ett löfte som måste hållas.
Bland det som stoppas finns 160 lägenheter som Peab ville bygga där det i dag är ett grönområde med bland annat hundrastgård och bollplan.

De indragna markanvisningarna innebär naturligtvis ett avbräck i den nuvarande planen på att bygga cirka 10 000 nya bostäder. I Västerås stads översiktsplan beräknas befolkningen öka med 80 000 personer till år 2050. För att möta behovet innebär det att 40 000 nya bostäder kommer att behöva byggas.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]