Fastighetstidningen är på plats och rapporterar direkt från diskussionerna i Almedalen. Fastighetsbranschen riskerar att snart lida av en stor kompetensbrist. Fastighetsägarna, Riksdagens arbetsmarknadsutskott och Fastigo diskuterade problematiken och gav svar på frågan: Hur ska man få fler att söka jobb i Fastighetsbranschen?
– Vi ser med stigande oro på det stora problem fastighetsbranschen har att rekrytera kompetent personal. Inte minst med tanke på de stora luckor som kommer att uppstå vid 40-talisternas pensionsavgångar, Mona Finnström, vd Fastigo, uttryckte sina farhågor vid ett seminarium i Almadelen idag.
Hon konstaterade att fastighetsbranschen inte har samma möjligheter att flytta produktionen utomlands där arbetskraften finns som övriga näringslivet, eftersom fastigheterna står där de står. Mona Finnström redogjorde för en gallup bland 400 medlemsföretag. Slutsats: Merparten är positiva till att anställa fler med utländsk bakgrund. De största hindren är språk och problem att värdera kompetens.
Diskussionen under seminariet kom att handla mer om hur man rent allmänt ska få flera ungdomar att söka sig till fastighetsbranschen. Madeleine Rietschel från Fastighetsbranschens utbildningsnämnd ville se ett större engagemang från företagen.
– Det är bara 62 som valt den nya fastighetsinriktningen på gymnasiet, men de ska ut på praktik nu. Där borde fastighetsföretagen ta chansen att fånga upp dessa ambassadörer.
Hon menade att man måste få bort ryktet ”att i fastighetsbranschen blir man bara vaktmästare”.
– Vi kräver hållbar kunskapsförsörjning. Nu handlar utbildning alltför mycket om att förverkliga sig själv, sa Mona Finnström.
Hanif Bali (M), ledamot i Riksdagens arbetsmarknadsutskott, höll med och menade att finns för många utbildningar som inte leder till jobb.
– Lösningen måste vara att skolan måste tjäna på att utbilda till jobb. Nu finns det inga sådana incitament.
Marknadskrafter ska råda alltså, politiken får inte detaljstyra ungdomars utbildningsval, menade Hanif Bali.
– Vi kan ju inte tvinga folk att gå vissa utbildningar.
Madeleine Rietschel riktade en direkt uppmaning till branschen.
– Alla gymnasieskolor är skyldiga att upprätta ett programråd. Branschen kan ställa kravet ”där vill vi ingå”.
Ett sätt att bli mer synliga i skolorna och vara med och styra utbildningarna åt rätt håll.