[ Annons ]

Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser och på en reporänta som ligger på 1,25 procent om ett år, det visar SEB:s Boprisindikator för augusti.
Publicerat 12 augusti, 2013

Hushållen spår stigande bostadspriser framöver

Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser och på en reporänta som ligger på 1,25 procent om ett år, det visar SEB:s Boprisindikator för augusti.

Majoriteten av hushållen tror på stigande bostadspriser under det kommande året, att jämföra med 55 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 12 procent, jämfört med 13 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser är 23 procent, att jämföra med 25 procent förra månaden. Det visar SEB:s Boprisindikator för augusti. Indikatorn ligger i augustimätningen på 45, en ökning med tre enheter jämfört med förra månaden.

[ Annons ]

– Sommaren har förflutit utan dramatik på de finansiella marknaderna. Hushållen börjar känna större tillförsikt inför framtiden, börsen stiger och räntorna är fortfarande låga. Dessa faktorer förklarar att hushållens syn på bostadsmarknaden blivit än mer positiv. Med Boprisindikatorn på så hög nivå som 45 lär vi får se fortsatt stigande bostadspriser i höst, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet. Optimismen är starkast i Stockholmsområdet. Boprisindikatorn nedbruten på regional nivå ligger på 27 i Skåne, att jämföra med 30 förra månaden. För Stockholmsområdet ligger indikatorn på 59, att jämföra med 55 förra månaden,

Ett genomsnitt av hushållen litar också på att Riksbanken håller fast vid sin ränteprognos att börja höja reporäntan tidigast om ett år och spår en reporäntan på 1,25 procent om ett år, vilket är samma nivå som i julimätningen.

SEB:s undersökning Boprisindikatorn bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 30 juli till 7 augusti 2013.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]