Publicerat 22 januari, 2020

Fler lägenheter till kön tack vare arbete mot svartkontrakt

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem lyckade under 2019 frigöra 50 procent fler lägenheter till bostadsförmedlingens kö än under 2018. Ett resultat bolaget kopplar till ett effektivt arbete mot oriktiga hyresförhållanden.

Under förra året kunde 215 av Stockholmshems lägenheter frigöras och lämnas till bostadsförmedlingens kö. Betydligt fler än de 143 året innan. Detta kopplar man till att lyckat arbete att komma tillrätta med svartkontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

[ Annons ]

– En bostad som man uppenbarligen inte behöver för att bo i själv ska gå till de som står i bostadskö. Den ska inte användas för att tjäna pengar. Det är dessutom otryggt för grannarna att inte veta vem som bor och rör sig i huset. Med den nya lagen blir det lättare för oss att agera och snabbare kunna säga upp de som fuskar, säger Thomas Mundebo, chef på Stockholmshems hyresjuridiska enhet.

Något tydligt recept med effektiva åtgärder har han inte.

– Nej, det finns tyvärr inget enkelt och entydigt svar på varför vi lyckats så bra. Men mycket handlar såklart om att vi har tre väldigt dedikerade utredare som gör ett bra jobb. Vi utreder regelmässigt oriktiga hyresförhållanden och till grund är de tips vi får in både internt och externt, säger Thomas Mundebo.

Från den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra.
– Vi har inte prövat något ärende mot den nya lagen än eftersom den gäller andrahandsuthyrningar efter den 1 oktober. Vi står i startgroparna och tror att det kan rassla till framöver, säger Thomas Mundebo.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]