[ Annons ]

I Brf Blanka i Götenborg har unga fått hjälp av HSB att köpa lägenhet.
Publicerat 6 maj, 2021

Fler lägenheter för unga i Göteborg

HSB fortsätter att satsa på att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden – genom att dela på bostadsköpet. Efter en lyckad pilotsatsning blir det två nya projekt i Göteborg.

Att ta sig in på bostadsmarknaden är svårt för de unga i dag. Därför har HSB lanserat konceptet HSB Dela, där unga bosparare i HSB får köpa en nyproducerad lägenhet tillsammans med HSB. Pilotprojektet brf Blanka på Lindholmen i Göteborg blev en succé. Ny följer två nya projekt, i brf Ramselyckan i Öjersjö och i brf Spanjoletten i Majorna i Göteborg.

– Gensvaret i pilotprojektet var otrolig och därför satsar vi vidare med HSB Dela med två nya projekt i Göteborg för att hjälpa fler unga att komma in på bostadsmarknaden. Ambitionen är att inom en snar framtid göra fler satsningar runt om i landet, bland annat tittar man på det i Stockholm, säger Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Göteborg

[ Annons ]

Pilotprojektet innefattade 23 en- och tvårumslägenheter i brf Blanka på Lindholmen i Göteborg. Nu ska 81 nya bostäder byggas Öjersjö och 141 lägenheter i Majorna i Göteborg. Fem procent av lägenheterna ska upplåtas till HSB Dela.

I de två nya projekten blir det 11 lägenheter för unga. Räcker detta bidrag för att göra skillnad?

– Det här löser inte alla problem, men om målbilden är att HSB sätter av 5-10 procent av det vi bygger till HSB Dela skulle det göra stor skillnad. Det här är vårt bidrag för att fler unga ska kunna köpa sin första bostad, säger Jens Holmberg.

Nästan 80 procent av de som köpt en lägenhet i pilotprojektet uppger, enligt HSB, att de inte skulle ha kunnat köpa bostaden utan HSB Dela. Medan sju av tio köpare uppger att de tidigare bott hemma eller i hyresrätt.

Samägandeavtalet mellan HSB och köparen är tidsbegränsat och inom tio år ska den unga köpa ut HSB till marknadspris.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]