Foto: Shutterstock
Publicerat 2 maj, 2018

Fler konkurser på grund av minskade rotavdrag

Ny statistik från UC visar på kraftigt ökande konkurser för byggbolagen. Enligt Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier, är huvudorsaken det lägre rotavdraget. Effekterna på byggbranschen på grund av minskad efterfrågan kommer senare.

Antalet konkurser i landet, oberoende av bransch, ökade med 21 procent för april månad jämfört med samma period förra året. Det som stack ut positivt är färre konkurser inom detaljhandeln, ner med 14 procent. Men för byggindustrin var det en mörkare bild, 35 procent fler företagskonkurser.

[ Annons ]

– Det låter dramatiskt och en enskild månadssiffra kan vara svår att tolka, säger Fredrik Isaksson på Sveriges Byggindustrier. Men det vi vet även från annan statistik är att framför allt små byggbolag med upp till tio anställda fått det tuffare sedan man drog ner rotavdraget 2016.

Cirka 90 procent av alla byggföretag har upp till tio anställda och det är bolag som till stor del verkar mot privatpersoner där rotavdraget har stor betydelse för om man sätter igång ett projekt eller inte.

Sveriges Byggindustrier ser än så länge inte någon nedgång hos de större byggbolagen, där är fullt upp med pågående produktioner. Däremot kommer det att märkas i framtiden. Deras prognos är ett efterfrågebortfall med 30 procent 2019 jämfört med 2017.

– I lägenheter innebär det 45 000 nya mot planerade 65 000. Det bortfallet måste man ta igen på annat byggande eller dra ner på omsättning och personal. Sedan drabbas förstås även mindre underleverantörer som då riskerar att gå i konkurs, säger Fredrik Isaksson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]