Publicerat 4 oktober, 2022

Fler fastighetsmäklare spår fallande priser under fjärde kvartalet

Allt fler fastighetsmäklare spår att priserna på villor och bostadsrätter kommer gå ned under det fjärde kvartalet. Det visar statistik från Mäklarsamfundet.

"Räntehöjningar, inflation och andra negativa omvärldssignaler har gjort avtryck på bostadsmarknaden en tid nu. En stor andel av fastighetsmäklarna tror att den trenden kommer att hålla i sig året ut. Samtidigt bedömer en nästan lika stor andel av fastighetsmäklarna att priserna blir oförändrade på villamarknaden när fjärde kvartalet summeras", säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

50 procent av de tillfrågade fastighetsmäklarna tror på sjunkande småhuspriser under det fjärde kvartalet, en ökning med 13 procentenheter på kvartalsbasis. För bostadsrätter ligger samma siffra på 57 procent, en ökning med 7 procentenheter på kvartalsbasis.

Samtidigt tror 47 procent att det finns stöd för nuvarande prisnivåer på villamarknaden. 47 procent tror även att priserna för småhus blir oförändrade under kvartalet medan 40 procent tror att de blir oförändrade för bostadsrätter.

Vidare visar statistiken att försäljningen går långsammare än innan. Inför det fjärde kvartalet tror 53 procent att försäljningen av ett småhus kommer ta 5-8 veckor, en ökning med 16 procentenheter sedan förra undersökningen.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]