Illustration: Lundgaard & Tranberg
Publicerat 21 februari, 2017

”Fler borde slå sina påsar ihop”

Kommunala MKB gick ihop med tre privata bolag i det gemensamma bolaget Rosengård Fastighets AB. Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på SKL anser att det är en bra förebild för framtida samarbeten.

Det gemensamma bolaget med Balder, Heimstaden, MKB och Victoria Park ska vidareutveckla området i projektet Culture Casbah där kronan på verket ska bli ett torn med bostäder och kontor.

[ Annons ]

Enligt uppgifter från Sabo och SKL ska det vara första gången som ett kommunalt fastighetsbolag i en större affär bildar ett nytt bolag med privata intressenter.

– Jag gillar att MKB ännu en gång går i bräschen för att pröva nya former, och jag ser gärna att fler bolag gör liknande konstruktioner över gränserna, säger Jan-Ove Östbrink på SKL.

Han lyfter fram fördelar som riskspridning, bättre byggkapacitet och finansiell styrka i denna typ av gemensamma projekt.

– Finns det bara tydlig målsättning med avtal om ansvar och vad man ska åstadkomma, kanske krav att bygga bostäder för olika grupper till exempel, så ser jag inte att gemensamma bolag ska stå i konflikt med kommunallagen. Även privata bolag, som Victoria Park, verkar i det som man kan kalla för samhällsnytta.

Östbrink menar att den lag som reglerar affärsmässighet hos kommunala bolag (tillkom 2011) är förutsättningen för att privata och kommunala bolag kan samsas i gemensamt bolag utan intressekonflikt.

– Projektet i Rosengård kan vara en förebild för det som regeringen kallar större samlad exploatering och nya städer. Det kommer att behövas många aktörer, och ekonomiska samarbeten underlättar en sådan utveckling.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]