Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg.
Publicerat 25 februari, 2025

Fjärrvärmenämnden nobbar medling

Nämnden anser att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan Fastighetsägarna i Skaraborg och Skövde Energi. ”Mycket bekymmersamt”, säger Alma Ohlin på Fastighetsägarna.

Efter att Fastighetsägarna i Skaraborg och Skövde Energi inte enats under förhandlingarna kring de höjda fjärrvärmepriserna valde Fastighetsägarna att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden.

Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen, då de bedömer att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.

[ Annons ]

– Att Fjärrvärmenämnden inte ser någon lösning på denna situation är mycket bekymmersamt. Fastighetsföretag och hyresgäster drabbas hårt av dessa återkommande och kraftiga taxeökningar. Vi förväntar oss att Skövde Energi tar detta på allvar och arbetar aktivt för att hitta en mer hållbar och rättvis prisutveckling framöver, säger Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Skaraborg.

Inför 2025 höjde Skövde Energi fjärrvärmetaxan med 17,5 procent, en nivå som Fastighetsägarna i Skaraborg menar är både orimlig och ohållbar. Alma Ohlin påpekar att fastighetsföretagens enda intäkt är hyrorna, och dessa kan inte anpassas i samma takt som fjärrvärmekostnaderna ökar.

Hon uppmanar därför Skövde Energi att snarast ansluta sig till Prisdialogen – en modell där fjärrvärmeföretag, kunder och representanter från olika intressenter samverkar för att diskutera och planera prisutvecklingen.

Frågan om Fjärrvärmenämndens funktion har länge diskuterats, och om den till och med skulle läggas ner. Detta eftersom Fjärrvärmenämnden endast har mandat att medla mellan ett fjärrvärmeföretag och en kund. Nämnden kan inte pröva prisets skälighet eller besluta eller påverka en prishöjning.

Fastighetstidningen skrev tidigare i höstas om Energimyndighetens uppdrag från regeringen att utvärdera Fjärrvärmenämndens funktion och ändamålsenlighet. I Energimyndighetens analys framkom att Fjärrvärmenämnden vare sig bidrar till ett ökat förtroende eller stärker kundernas position gentemot fjärrvärmeföretagen. Myndighetens förslag var därför att Fjärrvärmenämnden bör läggas ned.

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, välkomnade Energimyndighetens ställningstagande och menade att det länge varit uppenbart att Fjärrvärmenämnden inte fyller sitt avsedda syfte.

Den slutsatsen stöds delvis i den delrapport som Energimarknadsinspektionen (Ei) lämnade in i slutet av januari. Där menade myndigheten att förhandlingsskyldigheten enligt 8 § fjärrvärmelagen är verkningslös.

För att verkligen stärka kundskyddet anser Ei att det krävs både ny lagstiftning och ökad transparens kring företagens ekonomi och prissättning. Ei tog dock inte ställning i frågan om Fjärrvärmenämnden skulle läggas ner eller ej.

Rikard Silverfur kommenterade rapporten i Fastighetstidningen, och menade att det var ett steg i rätt riktning:

– Det är bra att Ei nu avser gå vidare med verkningsfulla förslag för att stärka fjärrvärmekundernas ställning. Under de senaste två åren har uppvärmningskostnaderna ökat med närmare 25 procent med små möjligheter för fjärrvärmekunderna att påverka.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]