[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 30 mars, 2023

Fjärrvärmen får fortsätta använda skogsrester

Restprodukter från skogen får fortsätta att användas för fjärrvärmeproduktion. Ministerrådet, kommissionen och Europaparlamentet lyckades enas efter en lång nattmangling.

Till slut kunde kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet komma överens om ett preliminärt beslut för det reviderade förnybartdirektivet. Det innebär bland annat att målet för förnybar energi höjs: 42,5 procent av energianvändningen 2030 ska utgöras av förnybar energi, en rejäl höjning från det tidigare målet på 32 procent.

Men förmodligen störts betydelse för svensk energisektor är att biobränsle i form av restprodukter från skogen (grenar och toppar) ska klassas som hållbart biobränsle. EU-parlamentet röstade tidigare igenom ett förbud. Då dessa restprodukter står för cirka 20 procent av den tillförda energin i fjärr- och kraftvärmesektorn skulle det bli kärvt för många energibolag och dyrare fjärrvärme.

[ Annons ]

– De orosmoln vi såg har skingrats. Värmesektorn kan andas ut. Nu har vi fått en rimlig skrivning som inte klassificerar skogsrester som ohållbara. Om det inte finns industriell användning för grot, bark eller skadat virke kan det användas som bioenergi, säger Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet till tidningen Energi.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]