De kommersiella fastighetsbolagen måste minska sin skuldsättning, till exempel sälja ut tillgångar. Den rekommendationen kommer från Finansinspektionen i deras senaste stabilitetsrapport.
Hushållens allt ökande skulder var länge i fokus för Finansinspektionen (FI) och förre generaldirektören Erik Thedéen, vilket också resulterade i amorteringskravet. Men den kommersiella fastighetssektorn har till stor del gått under radarn under åren med låg ränta, trots att tillväxten och värdeökningen varit extremt hög. Nu konstaterar Finansinspektionen i sin senaste stabilitetsrapport att en lång period av låg inflation och låga räntor har inneburit ett högt risktagande.
Tydligast är förstås utvecklingen för SBB där det i skrivande stund spekuleras i om bolaget kommer styckas och säljas ut.
– Flera högt belånade fastighetsföretag behöver minska sin skuldsättning. Det kan de exempelvis göra genom att ta in mer eget kapital, sälja av tillgångar och använda vinster till att amortera på sina skulder, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr i en kommentar.
”De stigande räntorna minskar fastighetsföretagens lönsamhet och har dessutom medfört att fastighetsvärderingar börjat justeras ned. I kombination med att investerarnas riskvilja minskat har det även lett till att det blivit dyrare och svårare för många fastighetsföretag att refinansiera sina skulder. Genom de stora skulderna kan problem i fastighetssektorn snabbt få konsekvenser för banker och deras övriga finansiärer i det finansiella systemet”, skriver FI i sin rapport.
En stor del av bankernas utlåning går till icke-noterade företag som små och medelstora företag utan marknadsfinansiering. Dessa är därmed i hög grad beroende av bankerna för att klara sin finansiering, och utgör enligt FI den största förlustrisken för bankerna.
Hur bedömer FI då riskerna för finanssystemet? Det som är inspektionens prioritet att bevaka. Där menar man att svenska banker är välkapitaliserade och bör kunna stötta sina kunder. FI bedömer att de kan hantera de utmaningar som kan uppstå, bland annat till följd av de kapitalkrav som lagts på bankerna.
– Det finns en förhöjd risk för att det ska bli stökigt på finansmarknaden. Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av den räntehöjning som skett globalt. Vår bedömning är att det finns god motståndskraft i det svenska finansiella systemet med välkapitaliserade banker. Men vi behöver följa utvecklingen och vara på tårna, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr.
Snart, den 1 juni, kommer även Riksbankens bedömning av den finansiella stabiliteten. Med största sannolikhet kommer de också att lyfta riskerna inom den kommersiella fastighetssektorn. Förre riksbankschefen Stefan Ingves varnade i maj förra året för att fastigheter ännu en gång kan dra ner bankerna, eftersom de har stora exponeringar mot sektorn.