Det är rökförbud som gäller för ett nytt bostadskontrakt hos Gotlandshem. Bolaget motiverar det utifrån dyra renoveringskostnader för nikotinskadade bostäder.
På Gotlandshem menar man sig haft reparationskostnader för nikotinskadade bostäder som uppgår till cirka 40 miljoner kronor. Därför införs nu rökförbud när en hyresgäst skriver på ett nytt bostadskontrakt.
– De här pengarna vill vi i stället använda till återinvesteringar i våra fastigheter för att arbeta bort vår underhållsskuld. Under en tioårsperiod ska vi renovera 3000 bostäder och vi behöver alla pengar vi kan få för att klara det, säger André Liljegren, fastighetschef på Gotlandshem.
Han menar att det i förlängningen är kostnader som drabbar hela hyresgästkollektivet.
– Det är inte rättvist att de som tar väl hand om sin bostad får betala för de som inte gör det, säger André Liljegren.
Dessutom störs grannar genom röklukt från balkonger och ventilation.
Rökförbudet kommer att bli en del av avtalsvillkoren i hyreskontraktet.
– I och med att det i dagsläget inte finns något juridiskt stöd att förbjuda rökning så bygger det på frivillig basis. Tanken är att vi med våra hyresvillkor tydliggör hur vi önskar att hyresgästerna ska hantera våra bostäder kopplat till den vårdnadsplikt man har enligt hyreslagen, säger André Liljegren.
Idag finns ingen lag mot att röka i en hyresbostad. Gotlandshem menar att rökförbudet dock kan motiveras utifrån de lagar som talar om hyresgästens plikt att vårda sin bostad.
– Vi tycker att det skulle vara ett naturligt nästa steg att förbjuda rökning även i hyresrätter. För att försöka påverka lagstiftningen är vi beredda att driva rättsliga ärenden för att pröva verkligheten mot de lagar vi har idag, säger André Liljegren.

Han konstaterar att utgången av en rättslig prövning är osäker. Men han menar att det rent allmänt skett en förflyttning i samhället med rökförbud vid offentliga entréer, att fimpar är att betrakta som nedskräpning och så vidare.
– Därför finns det nu en större rimlighet att hävda att det inte är att betrakta som normalt slitage, säger André Liljegren.
Om ni får kännedom om att någon röker i sin lägenhet, men att det ännu inte gått så långt att det går att påvisa skador. Hur agerar ni då?
– Då kommer vi att arbeta med dialog och information där vi tydliggör att man kan ställas som ekonomiskt ansvarig för skador som uppstår om man fortsätter att röka i sin lägenhet. Det finns inget lagstöd för att vräka någon i ett tidigt skede, säger André Liljegren.