[ Annons ]

I Solna provar Fabege att skapa parker på platser som idag inte utnyttjas. Foto: Petter Cohen, Per Sandberg
Publicerat 27 april, 2016

Fickparker skapar små oaser där det behövs

Inom några år ska Arenastaden i Solna stå klar med bostäder, kontor och handel. I utvecklingsarbetet har tillfälliga små ”fickparker” insprängda i stadslandskapet blivit en viktig pusselbit för fastighetsbolaget Fabeges.

– Samtidigt är de viktiga för att skapa liv i gatumiljön innan den är färdig. De skapar trivsamma och tilltalande mötesplatser, säger hållbarhetschef Mia Häggström.

[ Annons ]

Vad det handlar om är alltså små gröna oaser som kan flyttas runt till olika ställen. På vad som tidigare var en parkeringsyta har man exempelvis skapat ett populärt häng där folk gärna intar lunch från en foodtruck i närheten.

– Vi får se vad det blir av platsen, det är inte helt klart än. Just nu känns det som en jättebra lokalisering för en park, säger Mia Häggström.

Hon ser fickparken som ett ypperligt tillfälle att ”leka med platsen”. Den tillfälliga etableringen ger konkreta idéer som man tar med sig i det fortsatta planarbetet.

– Det vi tror ska vara den mest attraktiva platsen för människor kanske inte visar sig vara det. Är det inte permanent har man också möjlighet att förändra uttrycket över tid.

Även om det är smått, så bidrar fickparkerna med viktiga ekosystemtjänster genom att minska buller och rena luft och vatten.

Mia Häggström tror att att vi kommer att se mer av dessa lösningarna i takt med att trycket på de större permanenta parkerna ökar.

– Med väldigt enkla medel kan man skapa de här små oaserna i en allt tätare stad.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]