[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 12 september, 2023

FI undersöker investeringar i Heimstaden

Finansinspektionen har inlett en undersökning om Alecta följt gällande regelverk i samband med företagets investeringar i Heimstaden Bostad.

I FI:s tillsyn ingår att undersöka och bedöma om tjänstepensionsföretagen följer regler som gäller investeringar. Bland annat omfattar det att granska att företagen har kontroll över och hanterar riskerna i sina investeringar.

Alecta har sedan 2013 gjort ett flertal investeringar i Heimstaden Bostad, där man i dag kontrollerar 38 procent av bolaget. Investeringarna har uppgått till cirka 53 miljarder kronor, enligt Börsvärlden.

[ Annons ]

FI ska nu undersöka om Alecta har följt regelverket i samband med bolagets investeringar i Heimstaden Bostad. FI har under en tid ställt frågor till Alecta om dessa investeringar. Nu går FI vidare med granskningen och väljer att starta en undersökning.

– Det är centralt för konsumentskyddet att företagen följer reglerna. I grund och botten handlar det om att trygga och skydda svenska pensionssparares pengar. Vi ska nu granska om Alecta följt reglerna i samband med de här investeringarna, kommenterar Ellinor Samuelsson, avdelningschef Risktillsyn Försäkring på FI.

Enligt uppgifter till Dagens Industri har Alectas styrelse nyligen anlitat advokatbyrån Hammarskiöld som ska titta på dess investering i Heimstaden Bostad, och undersöka om pensionsjättens stora investeringar har gjorts i strid med gällande regler och riktlinjer.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]