Livliga hemmafester och musik på hög volym är de ljud som mest irriterar boende i flerfamiljshus. De flesta problem med störningar kan lösas grannar emellan.
De allra vanligaste fallen av störningar i bostadsrättsföreningar är olika typer av ljud där de vanligaste incidenterna handlar om grannar som spelar musik på hög volym, högljudda fester eller grannar som skriker och bråkar på andra sidan väggen. Det är de vanligaste ljudstörningarna som rapporteras till SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.
Men att säga upp medlemmar från föreningen på grund av störande ljud krävs det att störningarna kan anses vara skadliga för hälsan eller försämrar boendemiljön. SBC:s erfarenhet är att de allra flesta fall av störningar upphör när den som stör blir upplyst om att ljuden skapar irritation.
– Enstaka störningar måste man acceptera i ett flerfamiljshus och det kan vara svårt för styrelsen att avgöra när det har gått för långt. Därför är det viktigt att anlita professionell hjälp tidigt samt noggrant dokumentera alla incidenter. Vittnen och underskrifter är centralt för att kunna få rätt om fallet leder till domstol, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, och fortsätter;
– I många fall, exempelvis om man irriterar sig på ljud från grannens TV eller vibrerande mobiltelefon, kan det vara en god idé att börja med att lägga en lapp i grannens brevlåda där man förklarar vad man störs av. De allra flesta är måna om att inte besvära sina grannar och gör något för att åtgärda problemet om personer i föreningen påpekar att de blir irriterade, säger Monika Jukic.
Här är de vanligaste ljudstörningarna som rapporteras till SBC:
Grannar som spelar musik på hög volym
Högljudda fester
Grannar som skriker, gapar och bråkar i sina lägenheter
Grannar som rör sig och klampar runt i lägenheten ovanför
Ljud från apparater, exempelvis: TV, mixers, vibrerande mobiltelefoner eller borrmaskiner.