[ Annons ]

Sedan 2020 har Higab som fastighetsägare genomfört ett omfattande renoverings- och utvecklingsarbete av Feskekôrka. Foto: Higab/Hedvig Haraldsdotter
Publicerat 7 maj, 2024

”Feskligt” när fiskmeckat återinvigs

I mitten av maj kommer fisk- och skaldjursdoften återigen spridas i Feskekôrka, när den 150 år gamla lokalen öppnar efter flera års renoveringsarbete.

Göteborg har inte varit sig likt sedan 2020, när fisk- och skaldjursentusiasternas eldorado stängdes för en omfattande renovering. Men den 16 maj öppnar man upp igen, och besökarna kan återigen insupa havsdofterna från fisk- och skaldjursdiskarna och ostronkiosken, och kanske ta en snaps på tapp under det nyrenoverade stolpverket.

– Vi har både återställt och varsamt utvecklat Feskekôrka för att säkra framtiden för många år framöver. Det här är en högst vital 150-åring, säger Marcus Gustafsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

[ Annons ]

Mycket har handlat om att ta bort äldre och mindre lyckade ombyggnader och återställa så att arkitekten Victor von Gegerfelts sinnrika stolpverkskonstruktion friläggs och kommer till sin rätt igen.

Samtidigt måste byggnaden uppfylla nutida krav på livsmedelshantering och inneklimat när kôrkan öppnar för besökare igen, med både restauranger och fisk- och skaldjursförsäljning över disk.

Den innovativa lösningen består dels av en teknikkällare som grävts ut under byggnaden i den svåra göteborgsleran, dels av åtta så kallade hubbar som placerats i den öppna hallen och kaklats för att harmoniera med omgivningen.

– Vi gömmer helt enkelt tekniken i källaren och i hubbarna. Då får vi in ventilation och nödvändiga tekniska resurser för ugnar, kylar, fritöser och annan storköksutrustning utan att behöva dra ledningar och rör längs med väggar och tak, berättar Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab.

En ytterligare entré mot Rosenlundskanalen har även tillkommit med en trappa ut till uteserveringen som delvis är placerad på en flotte i kanalen. Flotten invigs i juni.

På invigningsdagen kommer det att vara full fart i Feskekôrka.

– Våra fiskförsäljare och kockar kommer dela med sig av sina tips, det blir aktiviteter för barnen och besökarna kan förvänta sig överraskande händelser under dagen och kvällen, säger Emelie Feuk, försäljnings- och marknadschef hos den nya hyresgästen Fisketorget i Göteborg AB.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]