[ Annons ]

Fem vinnare har utsetts i WSP:s tävling om hur framtidens miljonprogram borde byggas. Gemensamt för de vinnande förslagen är fokus på hållbarhet.
Publicerat 8 oktober, 2014

Fem vinnare i miljonprogramstävling

Fem vinnare har utsetts i WSP:s tävling om hur framtidens miljonprogram borde byggas. Gemensamt för de vinnande förslagen är fokus på hållbarhet.

– Det har varit ett roligt men också svårt juryarbete eftersom samtliga bidrag håller en mycket hög kreativ nivå och kvalitet. Gemensamt för de vinnande förslagen är deras fokus på hållbarhet. Omvandlingen av miljonprogrammen är en av vår tids stora utmaningar, så alla bidrag till att vi kan skapa framtidens miljonprogram är välkomna, säger Siv Axelsson, Personal- och informationsdirektör WSP.

[ Annons ]

Alla fem vinnarna vill att hållbarhet ska genomsyra allt – från gedigna konstruktioner med bra materialval till minimal miljöpåverkan. De gemensamma drag i bidragen är grönska och växtlighet, energi från solceller, regnvatten till bevattning och moderna system för sophantering och återvinning. Kollektiv spårtrafik och bättre cykelvägar är också ett tydligt önskemål.

Vinnarna är:

Viktor Svensson, Bro
Motivering: Viktor har på ett innovativt sätt beskrivit hur man tekniskt bygger ett hållbart miljonprogram.

Martin Wänerholm, Jönköping
Motivering: Martin har ur ett mycket mångsidigt perspektiv skapat en strukturerad och målande bild av ett levande och nytt miljonprogram.

Sandra Sturesson, Södertälje
Motivering: Sandra har visat hur miljonprogram kan byggas för att minska segregation och skapa nya mötesplatser med ett hållbart förhållningssätt.

Pia Erikson Brangstrup, Täby
Motivering: Pia har ett engagemang för att bygga med hög kvalitet med gedigna ekologiska naturmaterial. Attraktiva miljöer som är klimatsmarta och som leder till social hållbarhet.

Nora Kvassman, Västerås
Motivering: Nora vill se en megastruktur som bygger bort barriärer och överordnar sig trafikstrukturer. Den är organisk i sin form och låter sig inte tämjas i fyrkantiga kvartersmodeller.

Hederspris gick till Klara Carlsson, Falun
Motivering: Klara 13 år, har med påfallande mogenhet och insikt beskrivit det samhälle hon vill leva sitt liv i.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]