Foto: Shutterstock
Publicerat 3 oktober, 2016

Felaktiga uppgifter om indragen post sprids

Just nu förekommer uppgifter att hus äldre än 13 år hotas av indragen postutdelning. Kruxet är bara att den standard som hänvisas till uttryckligen inte gäller retroaktivt.

Förra gången Post- och telestyrelsen gjorde att försök att stoppa postutdelning i flerfamiljshus som inte har postboxar i entrén grep regeringen in. Ett allmänt råd från en myndighet kan helt enkelt inte övertrumfa svensk lag, Postlagen i detta fall.

[ Annons ]

Många trodde att frågan då en gång för alla var utredd. Men nu har Postnord gjort en ny offensiv där de hotar med att dra in postutdelningen.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige drar en suck. Han konstaterar att det mesta som kan sägas i frågan redan sagts.

– Men det är bra att det uppmärksammas så att Postnords metoder kommer fram i ljuset.

PTS skriver alltså i sina råd att den standard för brevinkast som ska gälla är SS-EN 13724. Om inte så kan posten utebli.

– Om man ska få sin post utdelad så är det vad man får rätta sig efter. Det är ett sätt att påskynda införandet av postboxar, säger Sten Selander som är chef för postavdelningen på PTS, till Aftonbladet.

Rikard Silverfur menar att uttalandet visar hur PTS närmast verkar gå i Postnords ledband.

Det skulle alltså betyda att alla hus byggda innan 2003 kan räkna med indragen postutdelning inom snar framtid.

Haken är bara att svensk standard inte fungerar så. Läser man SS-EN 13724 så framgår det att kraven endast gäller vid installation av brevinkast. Eftersom standarden inte fanns innan 2003 kan den helt enkelt inte tillämpas på brevinkast installerade före 2003.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]