[ Annons ]

Jesper Brink och William Petersson Sköld från HSB Mölndal är två av deltagarna på vårens utbildning i HSB Living Lab. Foto: Emelie Asplund
Publicerat 8 juni, 2022

Fastighetsutbildning tar plats i labbmiljön

Fastigheter blir allt mer tekniskt komplexa. För att hänga med i utvecklingen, eller kanske snarare ligga steget före, har HSB Living Lab startat en utbildning för fastighetspersonal.

På Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg finns HSB Living Lab.  I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer bor och lever studenter och forskare för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generations bostäder.

Sedan en tid tillbaka bedrivs också utbildningen Från fastighetsskötare till fastighetstekniker här.

[ Annons ]

Kursen leds av Mikael Rosén, senior energikonsult på HSB Värmland och HSB Riksförbund. Han konstaterar att den som förväntar sig en undercentral i science fiction-stuk lär bli besviken.

– En fjärrvämeväxlare ser trots allt ut och fungerar som den gjort rätt länge. Nej, det handlar mer om hur vi kan få systemen att samverka på nya sätt och att automatisera med hjälp av AI.

En fjärrvämeväxlare ser trots allt ut och fungerar som den gjort rätt länge.

På systemsidan går den tekniska utvecklingen snabbt. Så snabbt att det inte alltid finns folk ute i fastigheterna som kan hantera dem.

– Fördelen med Living Lab är att här finns all typ av utrustning samlad. Både sådant som redan finns ute i fastigheter, men också det som kanske kommer att finnas i byggnaderna i framtiden.

HSB:s nya utbildning vänder sig till fastighetsskötare som vill utvecklas inom sitt yrke mot en mer teknisk och rådgivande roll. Ett 40-tal fastighetsskötare från hela landet utbildas i den första gruppen deltagare, som genomgår utbildningen under våren 2022.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]