[ Annons ]

Publicerat 8 oktober, 2018

Fastighetstidningen nr 6 2018 ute nu!

Nya numret av Fastighetstidningen är ute nu och går att läsas i sin helhet i vårt digitala arkiv. I det här numret tittar vi bland annat på bostadsbristen utanför storstäderna, samt träffar Sepehr Mousavi, hållbarhetsstrateg på Plantagon som utmanar branschen att bygga smarta städer – på riktigt.

Det talas oftast om bostadsbristen i storstäderna. Men faktum är att det råder obalans på bostadsmarknaden i de flesta kommunerna i Sverige. I detta nummer av Fastighetstidningen har vi besökt Säffle och Vagnhärad, där fastighetsägare ställs inför utmaningar som skiljer sig från de man påträffar i storstäderna.

[ Annons ]

Med stundande hyresförhandlingar runt knuten tog vi pulsen på Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen och Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren om deras ställning i de centrala förhandlingsfrågorna.

Vi träffade även Sepehr Mousavi, hållbarhetsstrateg på Plantagon, som listats som en av världens 50 mest inflytelserika ledare för smarta städer. Vi hann också träffa Terje Johansson, innan han valde att lämna sitt uppdrag som vd för Malmös kommunala bostadsbolag (MKB), för att istället kliva på uppdraget som vd och koncernchef på Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg.

Sedan undersökte vi hur framgångsrik energieffektivisering ska hjälpa Sverige nå sitt mål om växthusgasneutralitet till år 2045 och passade på att ställa Sveriges första riksarkitekt, Christer Larsson, mot väggen.

Numret går även att hitta i vårt digitala arkiv.

Nya perspektiv på den smarta staden
Förra året hamnade han på organisationen World CSR Days lista över världens 50 mest inflytelserika ledare för smarta städer. Men han tycker att vi ofta tänker fel om smartheten. Så här byggs smarta städer på riktigt enligt Sepehr Mousavi.

Klimatstäda!
Framgångsrik energieffektivisering till trots. Ska vi klara klimatmålen måste vi bokstavligen dammsuga atmosfären på de mängder av koldioxid som vi redan har släppt ut.

Nu ska hyrorna upp på bordet
För att pejla läget inför kommande förhandlingar frågade vi Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, och Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, hur de ser på de centrala frågorna som nu stundar.

Bostadsbrist bortom debatten
Bostadsbrist råder även på många orter men förutsättningarna är annorlunda för fastighetsägare som ska bygga och förvalta hyreshus på marknader utanför storstadens heta brus.

Välfärdsbyggaren
För Terje Johansson är ingenting omöjligt. När MKB tar sig an att bygga bort segregation sker det med engagemang och målmedvetenhet – i ett Malmö som lyser ikapp av självförtroende.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]