[ Annons ]

Publicerat 20 maj, 2019

Fastighetstidningen nr 3 2019 ute nu!

I Fastighetstidningen nr 3 2019 skickar vi en ej-så-subtil hyllning till Saul Steinbergs klassiska omslag ”View of the World from 9th Avenue” för magasinet New Yorker, från 1976, genom tre olika omslag av Sveriges tre största städer. Anledningen till detta är vårt reportage ”Långt bort men nära” där vi undersöker hur den utbyggda kollektivtrafiken påverkar hur vi bosätter oss.

Ett axplock ur tidningen. Du kan även läsa den digitalt här.

[ Annons ]

Långt bort men nära
Vårt långa utredande reportage om det moderna sättet att räkna avstånd. Urbaniseringen och växande storstäder har lett till att en stor del av befolkningen pendlar varje dag. Utbyggd kollektivtrafik gör det idag möjligt att bo längre bort, bo billigare men ändå nära i tid. Hotet mot utvecklingen är ökad trängsel.

Fördjupad hållbarhet
Det handlar inte längre ”bara” om att bygga energisnåla hus. På flera håll sprider sig hållbarhetsarbetet som ringar på vattnet långt utanför tak och väggar. Vi har djupdykt i gröna satsningar på tre håll i landet.

Involvera
Vad som behöver göras vet vi. Frågan är hur. Det menar Patrik Derk, ansvarig för social hållbarhet på Ramboll, som med metoden Living labs vill involvera boende, fastighetsägare och myndigheter för att minska utanförskap.

Fastighetsägare med lång sikt på innehav
En fastighetsägare som tänker långsiktigt och inte ropar efter marknadshyror. Sven Renström, vd på Olov Lindgren, är omtyckt även hos motparten Hyresgästföreningen. Kanske för snäll, säger han själv.

Nudge
Affischer på toaletterna, löften om smörgåstårta samt en hel del Aj! och Oj!. Med hjälp av nudging lyckades man på byggarbetsplatsen Asecs i Jönköping både spara in 90 ton byggavfall och samtidigt skapa en säkrare arbetsplats.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]