[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 1 november, 2021

”Fastighetsfest utan dess like”

Tre kvartal in i 2021 uppgår transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden redan till 242 miljarder kronor. Därmed är förra årets rekord redan slaget.

Det visar färsk statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha. Trots att det sista och normalt sett transaktionsintensivaste kvartalet återstår är 2021 redan ett märkesår. Efter rekordåret 2020, då det genomfördes kommersiella fastighetsaffärer för 231 miljarder kronor accelererade marknaden in i 2021. Inklusive Heimstadens förvärv av Akelius svenska fastigheter summeras transaktionsvolymen till 242 miljarder kronor.

[ Annons ]

Det motsvarar en ökning med 74 procent jämfört med motsvarande period 2020.

– Det pågår en fastighetsfest utan dess like. Marknaden har varit aktiv inom mer eller mindre alla segment och 2021 är det bästa året hittills, historiskt sett till transaktionsvolym. Det var inget som man kunde tro med tanke på coronapandemins utbrott i fjol och dess frammarsch i samhället, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

En förklaring till de extremt höga transaktionsvolymen hittills i år är att det gjorts påfallande många mycket stora affärer.

Förutom den redan nämnda Akeliusaffären sticker också Corems köp av Klövern och Samhällsbyggnadsbolagets (SBB) förvärv av Offentliga Hus ut.

Men det räcker inte med att 2021 redan med säkerhet kommer att gå till historien som ett rekordår både vad gäller transaktionsmarknadens storlek och för att det gjorts påfallande många stora affärer.

– Under årets tre första kvartal har det gjorts 557 transaktioner, vilket är 42 procent fler än under samma period föregående år, också det ett rekord, säger Kristina Andersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]