Anette Frumerie, VD Besqab
Publicerat 8 mars, 2019

Fastighetschefer på Allbrights styrelselista

Stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet i näringslivet anser att äldre kvinnor diskrimineras när bolagsstyrelser rekryteras. Nu har de listat 100 kvinnor över 50 med såväl styrelse- som ledningserfarenhet för att visa att det inte saknas kompetenta kandidater. På listan finns flera personer från fastighetsbranschen.

Allbright har de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sitt arbete för jämställda företag. Nu tar de sig alltså också an åldersdiskriminering.

[ Annons ]

– Den seglivade bilden av att äldre män har pondus, medan äldre kvinnor är passé lever kvar i styrelserummen, säger Allbrights VD Amanda Lundeteg i en intervju i Svenska Dagbladet.

På listan kvinnor i operativa positioner finns en flera chefer från fastighetsbranschen: Anette Frumerie, VD på Besqab, Eva Landén, VD på Corem Property Group, Kerstin Lindberg-Göransson VD på Akademiska Hus,  Yvonne Sörensen Björud VD på United Spaces och Kerstin Gillsbro 58 år VD på Jernhusen.

En orsak till att yngre snarare än äldre kvinnor rekryteras till styrelserna kan enligt Amanda Lundeteg vara att de oftare har kompetens inom digitalisering och kommunikation.

– Det är positivt, men det är mindre bra att äldre kvinnor och deras kompetens kastas bort. De har gedigen erfarenhet och ofta mer tid och möjlighet att arbeta i styrelser på ett annat sätt än vad en operativ chef har, säger hon till Svenska Dagbladet.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]