Publicerat 21 juni, 2021

Fastighetsbyråns mäklare spår oförändrade huspriser resten av året

Fastighetsbyråns mäklare spår på oförändrade hus- och bostadsrättspriser resterande del av året. Det framgår av den senaste uppdateringen av Mäklarpanelen.

Mäklarpanelen frågar totalt 415 mäklare runt om i landet om tillståndet på fastighetsmarknaden. Detta mäts också i en skala, 0 (köparnas marknad) och tio (säljarnas marknad). I den senaste undersökningen blev snittet 7,54, vilket kan jämföras med 7,72 i april och 5,25 i juni i fjol. Detta tyder på en avmattning av marknaden.

- Vi har haft en tydligt ökad efterfrågan på bostadsmarknaden i två år, speciellt påtagligt sedan förra våren. Det har dock funnits några hack i kurvan och det är möjligt att det är samma sak nu. I juni och december kan vi ibland se en effekt av att vi är på väg in i semestertider och en lugnare period. Men efter den extremt heta marknad vi haft senaste tiden, med kraftiga prisökningar, känns det också naturligt att vi får ett trendbrott, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Fördelen för säljarna har ökat i Göteborg men minskat tydligt i Stockholm och Malmö. I större, mellanstora och små orter har inte skillnaderna varit så stora sedan i april.

Bland mäklarna spår 66 procent att bostadsrättspriserna kommer att vara stillastående under det närmaste halvåret. 19 procent tror på uppgång och 15 procent på nedgång. När det gäller villor tror 54 procent på en stillastående marknad medan endast 9 procent tror på nedgång. 37 procent tror på en uppgång. Mäklarchefen Engström tror det är osannolikt med ett fortsatt rally.

- Det är osannolikt att de kraftiga prisökningarna vi haft kommer att fortsätta även under hösten. Stabila eller svagt stigande priser känns mer realistiskt. Bostadspreferenserna har förändrats under pandemin vilket lett till ökad efterfrågan på villor. Och fler av våra mäklare tror också på stigande villapriser, än på prisökning på bostadsrätter. Det blir intressant att följa om den utvecklingen kommer fortsätta även när vi kan leva ett mer normalt liv, säger han.

Bostäder är en viktig del i bland annat bankernas verksamhet.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]