Bindande bud, som i Norge, ger en tryggare bostadsmarknad. Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, tror inte att det i längden leder till lägre priser.
I en debattartikel i Dagens Industri skriver Johan Engström att det är dags att skrota den svenska modellen för budgivning där köpare kan lämna bud som sedan dras tillbaka, där det ibland finns dolda bud och där generellt såväl köpare som säljare upplever en stor stress i processen.
Han anser att det skapar en onödig osäkerhet för såväl budgivare, säljare och mäklare – bland annat rädsla för fejkade bud, oro för att bud ska dras tillbaka, irritation kring dolda bud och hetsiga budgivningar som kan leda till överpris.
Johan Engström ser gärna att Sverige har en mer reglerad process med bindande bud som vi har i våra nordiska grannländer. I Norge kan en säljare lägga ett utgångsbud med en tidsfrist på 48 timmar. Om en budgivare accepterar budet inom tidsfristen blir det bindande.
Även budgivare kan lägga bud och accepteras det av säljaren inom angiven tidsfrist så blir även det bindande.
Har inte det svenska systemet ändå varit gynnsamt för mäklare och säljare under alla åren då marknaden varit het?
– Jo, så kan man se det, men samtidigt är en av de största osäkerhetsfaktorerna för konsumenter just budgivningen. Jag anser att långsiktig trygghet och förutsägbarhet för bostadskonsumenter är viktigare än de kortsiktiga vinster som går att göra när marknaden är het, säger Johan Engström till Fastighetstidningen.
Tog ni upp detta förslag även när marknaden var stark?
– Jag lyfte frågan redan för fem år sedan, då marknaden var het. Redan då ansåg jag att reglerad budgivning var viktig, eftersom bostadsköp är en av de största affärerna en person gör i livet. Det är märkligt att man kan slänga in bud i dessa stora färer somman kan ta bort dagen efter – det skapar osäkerhet för såväl köpare som säljare.
I en het marknad tenderar köpare att buda mer än de tänkt sig.
Tror du att en mer reglerad budgivning kommer att påverka prisbilden?
– Över tid kommer priserna troligen vara desamma, men marknaden blir mindre ryckig. I en het marknad tenderar köpare att buda mer än de tänkt sig, i en mer reglerad process får du inte den slagigheten. Det ser man i Norge och Danmark där det inte är någon dramatik i budgivningen och en jämnare prissättning.
Skulle bindande bud innebära mer arbete för mäklare och då även högre arvoden?
– Det kan bli något längre processer, men vi ser inte att arvorden ska bli högre på grund av det. Många mäklare ogillar dolda bud och bud som dras tillbaka. En mer balanserad marknad är att föredra för alla parter.
För att ändra budgivningen i Sverige krävs lagändringar och Johan Engström anser att det är hög tid för regeringen att tillsätta en utredning kring effekterna av bindande bud och hur detta skulle kunna utformas på bästa sätt för säljare, köpare och budgivare i Sverige.
Fastighetstidningen har skickat en fråga till bostadsminister Andreas Carlson hur han ser på en sådan utredning men ännu inte fått svar.