[ Annons ]

Gatuhinder och pollare är ett sätt för fastighetsägare att kunna motverka terrorbrott. Foto: Nola.
Publicerat 10 april, 2017

Fastighetsbranschen ser nu över säkerheten

Fler pollare eller andra fysiska skydd som kan förhindra terrorbrott. Fastighetsägare som äger och förvaltar fastigheter där många människor samlas har börjat se över sin säkerhet. Det finns idag upp- och nedsänkbara pollare som klarar attacker likt den på Drottninggatan.

Terrorattacken på Drottninggatan aktualiserar frågan om skydd av platser och fastigheter där många personer samlas och rör sig – inte bara gator och torg utan även stationer, handelsplatser, idrottsarenor och andra större ytor där många samlas. En rundringning som Fastighetstidningen gjort visar att frågan är uppe till diskussion i branschen.

[ Annons ]

– Vi hade ett möte nu på morgonen för att gå igenom på vilket sätt vi kan göra vår miljö säkrare, säger Anders Borggren, driftansvarig på Fabege, ett bolag som bland annat äger och förvaltar Arenastaden.

– Vi har en strategi med skalskydd och med inpasseringar till våra ytor. I dagsläget ser vi inte något direkt behov att ändra något, men vi kan behöva se över rutiner så att de blir bättre. Där för vi även dialog med polisen.

Anders Borggren pekar på att polisen vill att fastighetsägare ska minska på öppna ytor där folk rör sig.

– Det handlar om att göra stora rum mindre, dels för att inte få stora folksamlingar men också för att våldsverkare inte ska ha överblick över området. Det kan man göra med växter eller skärmar, säger Anders Borggren.

Foto: Mostphotos.

Hos fastighetsbolaget Atrium Ljungberg fattades beslut att stänga centrum i Sickla, Farsta, Söderhallarna och Port 73 direkt efter dådet.

– Detta eftersom det var lite kaotiskt läge där det fanns farhågor att det skulle kunna hända något mer och att man därför skulle undvika stora folksamlingar. I detta fall gjorde vi det helt på eget initiativ, men vi har alltid tät kontakt med polis och bevakningsföretag, säger Mattias Celinder, affärsområdeschef handel Atrium Ljungberg

Han påpekar att det kan bli aktuellt att förstärka skyddet med olika slags hinder.

– Det är något vi redan nu har på flera platser i forma av pollare, påkörningsskydd och liknande. Det har ju dubbla användningsområden, så det är lika mycket för att skydda oss mot smash and grab-tillslag mot butikerna. Men det kan vara möjligt att vi kommer att behöva komplettera ytterligare, det vet jag inte i dagsläget. För oss är det viktigt att skapa trygga och säkra platser där människor vill vara.

För oss är det viktigt att skapa trygga och säkra platser där människor vill vara.

På Jernhusen som äger och förvaltar landets stationshus, bland annat Centralstationen i Stockholm, är frågan om säkerhet alltid aktuell, säger Leif Svensson, chef Säkerhet.

– Vi funderar ständigt på hur vi kan förbättra vår säkerhet. Är det något vi önskar så är det mer närvarande polis och kameratillstånd. Med kameror går det att bättre upptäcka pågående brott och förstås lättare utreda brott.

Enligt Leif Svensson kommer Jernhusen även att se över det fysiska skyddet utanför stationer så den typen av attack som skedde på Drottninggatan försvåras.

– Det är på vår ”to do-list” att se över vilka typ av hinder vi kan sätta ut för att öka tryggheten där det rör sig mycket folk. Men i sanningens namn är det inte många fastigheter som klarar av att stå pall för en 20-tons lastbil som åker 100 kilometer i timmen.

Jernhusen har idag en del påkörningsskydd vid Stockholms central.

Även Friends arena planerar att stärka sina skydd.

– Vi har redan pollare och andra avstängningar runt arenan, men på grund av det som hände i fredags kommer vi i samråd med Mall of Scandinavia vidta en del ytterligare åtgärder, det handlar både om fler fysiska skydd och personal, säger säkerhetschef Stefan Wittberg på Friends arena.

På Stockholmsmässan var det trädgårdsmässa i helgen där betonghinder redan var på plats och sedan förstärktes säkerheten med visitering efter fredagens attack.

– Vi har många olika typer av event, och då ser också säkerhetsläget olika ut beroende på vilka som kommer att vara här. Det kan vara högt uppsatta personer, eller personer som har en hotbild på sig. Vår bedömning avgörs också av vad som händer i omvärlden. För oss är det frågor vi hanterar dagligen och fredagens händelse har inte fått något att förändra sig i vårt arbetssätt säger Helena Nilsson, kommunikationschef, Stockholmsmässan.

Det är frågor vi hanterar dagligen och fredagens händelse har inte fått något att förändra sig i vårt arbetssätt.

Efter tidigare attacker med lastbilar har frågan med fysiska skydd redan väckts i många drabbade europeiska städer, inte minst i Frankrike. Företaget Intergate säljer en fransk pollare som enligt tillverkaren ska klara en attack med tung lastbil.

– Vi har installerat sådana pollare runt riksdagen. Den är höj- och sänkbar och klarar av att stå emot en sex tons lastbil som färdas i 80 kilometer i timmen och dessutom fungera efteråt. Den typen av lastbil som användes i attacken i fredags hade fått tvärstopp, men pollaren har inte kunnat användas igen, säger Ola Thiene, teknisk säljare på Intergate.

 

Test med en stor pollare visar att den kan klara av att hindra en lastbil som väger cirka 6,8 ton och färdas i 80 kilometer i timmen. Foto: Urbaco.
Foto: Urbaco.

Läs även: 

BBC:s reportage om hur man kan förhindra lastbilsattacker. 

Artikel om hur pollare kan integreras i stadsmiljö. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]