[ Annons ]

Grafikmontage och källa: Allbrightrapporten 2016
Publicerat 8 mars, 2016

Fastighetsbranschen börsens mest jämställda

Var femte ledare i landets börsnoterade bolag är nu en kvinna. Det framgår ur den årliga Allbright-rapporten som presenterades i samband med internationella kvinnodagen. Den bransch som kommit längst i Allbrights mätningar är för andra året i ordningen fastighetsbranschen.

Vinden har vänt. Kvinnorna ökar i börsbolagens ledningsgrupper och antalet bolag med jämställda ledningar når nya rekordnivåer. Fortsätter utvecklingen i samma takt blir näringslivets ledningsgrupper jämställda år 2040. Det visar AllBrightrapporten 2016.

– Äntligen har rekryteringarna börjat ta fart och vd:arna vaknat till liv. Jämställda ledningar ser ut att bli verklighet tidigare än förutspått, säger AllBrights vd Amanda Lundeteg.

Precis som förra året har jämställdheten i börsbolagen nått längst i fastighetsbranschen. Fastighetsbolagen har i snitt 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 35 procent i styrelserna.

Samtidigt poängterar Amanda Lundeteg att 9 av 10 bolag fortfarande är ojämställda och att svenska börsbolag trots sina framsteg har en lång väg kvar att gå. Bland de 282 bolag som granskats huserar endast 16 kvinnor i bolagens toppskikt. Fastighets- och finansbranschen samt mindre bolag är de som har flest av dem.

– Trots att antalet kvinnor på vd-positionen ökar är antalet fortfarande nere på löjligt låga nivåer. Att endast 16 av 282 bolag rekryterar en kvinna till toppen är en skam, säger Lundeteg.

I år kvalar 32 av börsens 282 bolag in på Allbrights så kallade Vita lista. Där placeras bolag som hamnar inom spannet för jämn könsfördelning ibland annat ledningsgrupper och styrelser. Flera av bolagen på vita listan tillhör fastighetsbranschen, så som Heba, Wihlborgs Fastigheter, Kappahl, Atrium Ljungberg, Platzer fastigheter och Kungsleden.

Hemfosa fastigheter omnämns av Allbright som en utstickare, då bolagets ledning utgörs av en majoritet kvinnor.

I förra årets rapport räknade Allbrightstiftelsen ut att jämställdhet inom svenska börsbolag skulle uppnås år 2063 med dåvarande takt. Nu har tidsberäkningen sjunkit till 2040.

Fjolårets årtal, 2063, är numera skrotat och nyutexaminerade studenter kan istället se fram emot jämställda ledningar redan under sina karriärer, säger Amanda Lundeteg.

Såhär placerar sig börsbolagens olika branscher i årets jämställdhetsrankning

branschlistan

Här är bolagen på 2016 års Vita Lista.

 

vita-listan

* = bolag med max två personer i ledningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]