Foto: Shutterstock
Publicerat 15 februari, 2018

Fastighetsbolagen på börsen visar goda vinster

Fastighetsbolagen har tagit lite väl mycket stryk på börsen menar Albin Sandberg, analytiker på Handelsbanken. Många fastighetsbolag har också kommit in med bra rapporter för sista kvartalet 2017.

Victoria Park ökade sina intäkter med 28 procent och förvaltningsresultatet med 49 procent jämfört med samma period året innan. Willhem, som inte är börsnoterat, visade idag starkt rörelseresultat och stor tillväxt, driftnettot ökade med 35 procent. Kungsleden resultat ökade mer måttligt.

[ Annons ]

Bevisligen har fastighetsbolagen en bra utveckling som dock inte återspeglas i börskurserna för sektorn den senaste tiden. Victoria Park ligger, trots en återhämtning idag, på minus 1,66 procent den senaste månaden. Kungsleden har backat 9 procent. Sämst utveckling är det förstås för bostadsutvecklare på grund av dämpningen på bostadsrättsmarknaden, JM är ner 11 procent den senaste månaden.

– Marknaden påverkas nu mer av räntor än av de resultat som bolagen visat för fjärde kvartalet, konstaterar Albin Sandberg, börsanalytiker på Handelsbanken.

Han anser att resultaten för bolag som Fabege, Castellum, Victoria Park med fler visat att förutsättningarna är goda och han anser att börsen till viss del överreagerat den senaste tiden.

– Ser man till fundamenta är nedgången också för stor för bolag som JM och Bonava. (den sistnämnda aktien steg också kraftigt med 4,8 procent under förmiddagen), menar Albin Sandberg.

– Ränteläget är fortsatt lågt och det är många generalister på börsen som tänker kortsiktigt och inte förstår att fastighetsbolagen kontinuerligt kommer ner på allt lägre belåningsgrader när gamla lån omförhandlas. Man kommer att sitta med låg ränta under lång tid.

För resten av 2018 ser Albin Sandberg mest positivt på bolagen Pandox och Wihlborgs.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]