Rinkeby, en del i BID-samarbetet Fastighetsägare i Järva.
Publicerat 11 juni, 2024

Fastighetsbolag varnar för kommande lagförslag

Vd:arna för åtta fastighetsbolag skriver, tillsammans med Fastighetsägarna, att regeringen med en lag om obligatorisk plats­samverkan riskerar att slå sönder en fungerande modell för ökad trygghet.

Som en del av Tidöavtalet ska ett ”författningsstöd tas fram för samarbetsformer med gemensamt och obligatoriskt ansvar mellan det offentliga och alla fastighetsägare”. Således tillsatte regeringen en statlig utredning med uppdrag att undersöka hur en obligatorisk plats­samverkan mellan fastighets­ägare, kommunen och polisen i utsatta bostads­områden kan införas. Om ett halvår ska utredaren Olle Lundin presentera sina förslag.

I en gemensam debattartikel i SvD uttrycker företrädare för åtta fastighetsbolag tillsammans med Fastighetsägarna sin oro för att det kan komma att bli ett tvingande lagkrav.

[ Annons ]

De betonar att de samtliga är verksamma i områden med fungerande och etablerad plats­samverkan. Men att just frivilligheten är en framgångsfaktor.

De skriver:

Det finns nu en påtaglig risk att regeringen, med sin ambition att göra plats­samverkan obligatorisk med det goda syftet att öka tryggheten, slår sönder den fungerande modellen. Samsynen om problemen, effektiviteten i samverkan och resultaten av åtagandena inom ramen för BID-föreningen skulle ta skada om det blev obligatoriskt för fastighets­ägare att medverka i samverkan.

De som undertecknat debattartikeln är:

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige
Fredrik Håkansson, vd Malmgårds
Frida Stannow Lind, vd Olov Lindgren
Jan Owe-Larsson, ordförande Fastighetsägarnas småbolagsråd, vd Prio AB
Knut Rost, vd Diös Fastigheter
Maria Petersson, vd Heimstaden Sweden AB
Per Ekelund, vd Victoriahem
Stefan Dahlbo, vd Fabege
Stefan Ränk, vd Einar Mattsson AB
Viktor Mandel, vd Hemvist

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]