[ Annons ]

Publicerat 20 januari, 2016

Fastighetsaktier – en fortsatt bra affär

Det är inte bara på bostadsrättsmarknaden som förhållandet mellan utbud och efterfrågan pressar upp priserna. Samma marknadsläge gäller för hela fastigheter. Det skriver Swedbanks  nyhetssajt Aktiellt som slår fast att det råder fortsatt köpläge för fastighetsaktier.

Även om totalsumman på fjolårets fastighetstransaktioner var en bit lägre än rekordåret 2014 så flaggar Swedbanks aktieanalytiker för fortsatt köpfest för fastighetsaktier.

[ Annons ]

”Minskningen beror inte på en svagare marknad. Tvärtom: säljarna är för få och efterfrågan överstiger vida utbudet”, skriver Andreas Daag i Aktiellt, Swedbanks kundtidning för aktiesparare.

Bankens bedömning är tillväxten inom såväl befolkningsantalet som ekonomin – i kombination med ett fortsatt begränsat utbud – gör att läget håller i sig under året. Swedbank tror också att kontorshyrorna kommer att stiga och att låga vakansgrader pressar upp marknadsvärdet på fastigheter.

Storbanken utelämnar inga faktorer i sin analys. Till och med vädret spelar sin roll i hur marknaden artat sig.

”Ser man till fjärde kvartalet 2015 så var det dessutom ovanligt milt, vilket lyfter driftsnettot eftersom kostnaderna för uppvärmning och snö- och isröjning varit lägre än normalt”, skriver Andreas Daag.

Läs hela analysen och Swedbanks bedömningar bolag för bolag här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]