Reinhold Lennebo, Vd Fastighetsägarna Sverige, och Lennart Sten, ordförande Fastighetsägarna Sverige
Publicerat 18 februari, 2019

Fastighetsägarna: ”Våga testa nya lösningar”

Var öppen för nya lösningar som fungerar på andra håll i världen. Den uppmaningen riktar Fastighetsägarnas Lennart Sten och Reinhold Lennebo till den nytillträdde bostadsministern som nu måste ta tag i systemfelen på bostadsmarknaden.

De sociala konsekvenserna som orsakas av en snedvriden bostadsmarknad är stora och har till stor del glömts bort i den bostadspolitiska debatten. Det menar Lennart Sten, ordförande Fastighetsägarna Sverige, och Reinhold Lennebo, Vd Fastighetsägarna Sverige, i ett inlägg på SvD Debatt. De skriver:

[ Annons ]

”Jämfört med höga hyror i nybyggda bostäder är det ett avsevärt större problem att allt fler saknar möjlighet att betala boendekostnaderna för – eller får tillträde till – de billigaste bostäderna som redan finns och som alltid kommer vara billigare än de billigaste nybyggda bostäderna.”

De menar att det inte är någon större vits att försöka lösa problemen med lösningar som fungerade illa i går. Lennart Sten och Reinhold Lennebo efterlyser lite mer ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet i bostadsdebatten.

De är försiktigt positiva till Januariavtalets förslag om fri hyressättning i nybyggnation, regelförenklingar kring byggande och en bättre fungerande förhandlingsmodell för det befintliga beståndet. För att komma framåt menar de att man måste våga testa nya lösningar i mindre skala.

”Vår uppmaning till regeringen och Per Bolund som nytillträdd bostadsminister är att lyssna till och bejaka de goda förslag som nu diskuteras av aktörer i politiken och i och omkring fastighetsbranschen för att utforma och låta en ny, fungerande svensk modell för bostadsmarknaden växa fram. Var öppen för nya lösningar, även för sådana som inte prövats tidigare i Sverige men som fungerar på andra håll i världen.”

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]