Foto: Shutterstock.
Publicerat 11 november, 2016

Fastighetsägarna strandar förhandlingarna i Malmö

Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har förhandlat om 2017 års hyror sedan i somras. Under fredagen tog Fastighetsägarna Syd beslutet att stranda förhandlingarna.

Sedan den sista juli i år har parterna träffats vid sex förhandlingstillfällen utan att nå en överenskommelse. Fastighetsägarna Syd, som förhandlar för 16 000 lägenheter i Malmö, har som slutbud velat höja hyrorna med 1,25 procent.

[ Annons ]

Motbudet från Hyresgästföreningen låg på 0,55 procent. En höjning som Fastighetsägarna Syd ansåg var alldeles låg. Därför valde man under fredagen att stranda förhandlingarna.

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Vårt slutbud till Hyresgästföreningen motsvarade cirka 80 kronor i månaden för en lägenhet som kostar 6 500 kr. Med Hyresgästföreningen motbud på 0,55 procent kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd i ett pressmeddelande.

De närmaste dagarna informeras berörda hyresgäster. Under december kommer hyresgästerna att få besked om hur förhandlingarna kommer att gå till istället. Vid en strandning finns två alternativ, antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så får Hyresnämnden besluta om hyrorna, skriver Fastighetsägarna Syd.

Hyresgästföreningen anser att det är tråkigt och bekymmersamt att man inte lyckats komma överens.

– För oss var det inte möjligt att acceptera Fastighetsägarnas krav på 1,25 procent. Det motsvarar inte alls den kostnadsbilden som vi ser framåt och vårt högsta bud ligger långt ifrån deras krav, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]