[ Annons ]

Fastighetsägarna Stockholm meddelar idag Hyresgästföreningen i Stockholm att årets hyresförhandlingar strandar. Nu blir det istället upp till varje enskild hyresvärd att själv förhandla med Hyresgästföreningen.
Publicerat 1 februari, 2012

Fastighetsägarna Stockholm strandar hyresförhandlingarna

Fastighetsägarna Stockholm meddelar idag Hyresgästföreningen i Stockholm att årets hyresförhandlingar strandar. Nu blir det istället upp till varje enskild hyresvärd att själv förhandla med Hyresgästföreningen.

Bakgrunden till strandningen är att Hyresgästföreningen efter flera månaders förhandlingar nyligen har presenterat ett bud som är avsevärt lägre än de överenskommelser som de nyligen ingick med exempelvis Svenska Bostäder och Familjebostäder i Stockholm. Hyresgästföreningens förslag för yttre ytterstaden ligger dessutom avsevärt under överenskommelser om nya hyror som träffats i kranskommunerna. I budet avvisas också åter en gradvis introduktion av den så kallade Stockholmsmodellen, som parterna i princip är överens om och som syftar till att i större utsträckning än idag spegla hyresgästernas efterfrågan vad gäller service, standard och läge.

[ Annons ]

Det bud som Fastighetsägarna Stockholm tidigare har lagt innebär bland annat hyreshöjningar i innerstaden på 4,9 procent och i ytterstaden på 2,3 procent. Motsvarande bud från Hyresgästföreningen är 2,3 och 1,5 procent med undantag för lägenheter som renoverats och därför har lite högre hyror. Dessa lägenheter med hög kvalitet ska enligt Hyresgästföreningen få betydligt lägre höjningar, vilket aktivt motarbetar en utveckling av hyresrätterna.

– Genom sitt bud visar Hyresgästföreningen ännu en gång att organisationen inte är beredd att ta ansvar för att Stockholm ska få en fungerande marknad för hyresrätter, säger Christer Jansson, vd, Fastighetsägarna Stockholm.

– Stockholm behöver fler hyresrätter. Hyresgästföreningens bud skulle om det blev verklighet leda till omfattande ombildningar till bostadsrätter och en fortsatt mycket låg nyproduktion av hyresrätter. I budet finns inte heller någon öppning för ett införande av Stockholmsmodellen, tvärtom. Hyresgästföreningen lever därmed inte upp till sin roll som en ansvarstagande aktör på hyresmarknaden, utan har istället kommit att bli ett hot mot hyresrättens framtid i Stockholm. För oss återstår det då bara att försöka få till stånd en bättre lösning genom en strandning, avslutar Christer Jansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]