[ Annons ]

Mikael Damberg nobbar Fastighetsägarna. Foto: Mathias Hansson
Publicerat 27 september, 2023

Fastighetsägarna inte bjudna till S krismöte

Först hade bostadsminister Andreas Carlson sitt krismöte med branschen. I morgon torsdag tar Socialdemokraterna samma initiativ – men Fastighetsägarna är inte med.

Mötet, som kallats för krismöte, är påkallat efter det att Socialdemokraterna och den förre finansministern Mikael Damberg kallat det som regeringen presenterat i höstbudgeten, eller snarare inte presenterat, som ett hån mot bostadsbranschen. Han hoppas kunna sätta press på regeringen att lägga till budgetposter som kan göra det enklare för bostadsbyggandet.

Mötet om det S menar är ”ett akut läge för bostadsbyggandet” ska lyssna av branschföreträdare och få en bild av vilka åtgärder som politiken kan bidra med för att rädda bostadsbyggandet som är på rekordlåga nivåer.

[ Annons ]

Inbjudna till krismötet hos Socialdemokraterna är: JM, Besqab, HSB, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta, Bostadsrätterna, Obos Nya Hem, TMF, Wallenstam, Heimstaden, Rikshem, PEAB, Einar Mattsson, SBAB, Veidekke, Hyresgästföreningen, Byggnads, Byggföretagen, Skanska, NCC, Jagvillhabostadnu 

Men Fastighetsägarna som representerar 15 000 fastighetsägare i landet är inte bjudna. När vi kontaktar Socialdemokraterna om varför det är så får vi ett skriftligt svar från Angelica Vallgren, pressekreterare hos Mikael Damberg: ”Vi bjöd in till mötet med väldigt kort varsel, i tidsspannet mellan budgetpropositionen och motionsstopp. Därför gjorde vi ett urval och vad gäller just Fastighetsägarna träffade vi (Jennie Nilsson) dem den 17 augusti.

Men borde ändå inte Fastighetsägarna som representerar de flesta privata fastighetsägarna vara en given part i ett sådant här krissamtal?

Här svarar S: ”Självklart är de en given part och deras inspel har redan omhändertagits”

Anders Holmestig, vd hos Fastighetsägarna Sverige, vill inte kommentera saken mer än: ”Vi har en återkommande och bra dialog med Socialdemokraterna och träffades senast i början av hösten. Vi kommer fortsätta ha den dialogen med olika företrädare för Socialdemokraterna.”

Mötet är i morgon eftermiddag och Fastighetstidningen återkommer med vad som lyftes under mötet och svar från Mikael Damberg på vilket sätt en socialdemokratisk regering hade bedrivit en annorlunda bostadspolitik. Socialdemokraterna har ännu inte lagt sin skuggbudget.

En fingervisning kan vara det som Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson för S, sade i en intervju med Fastighetstidningen i juni i år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]