För första gången är det Fastighetsägarna som förhandlar om hyran även för de tre kommunala bolagen, Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder.
Publicerat 5 november, 2013

Fastighetsägarnas första förhandling åt allmännyttan

För första gången är det Fastighetsägarna som förhandlar om hyran även för de tre kommunala bolagen, Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder.

Förhandlingarna om ett ramavtal mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen strandade den 24 oktober.  De tre kommunala bolagen har egna förhandlingsordningar och normalt är att de pågår parallellt med de privata bolagens förhandlingar. Men nu har alltså de kommunala bolagen, som alla är medlemmar i Fastighetsägarna, beslutat att organisationen även ska sköta deras lokala förhandlingar.

[ Annons ]

– Det är inte så märkligt att Fastighetsägarna vill samla alla, även de allmännyttiga bolagen, inom samma förhandling. Men man ska komma ihåg att ett ramavtal är en rekommendation och inget förpliktigande. Skulle vi eller för den delen något av de tre kommunala bolagen vara missnöjda finns förhandlingsordningen kvar, säger Greger Björkegen, regionordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Men å andra sidan kan man ju se uppsidan av att vi fortsätter att förhandla med Fastighetsägarna trots att de strandat förhandlingarna om de privata hyrorna. Men det blir en märklig hybrid av förhandlingar som jag inte är säker på kommer att fungera så bra.

De lokala förhandlingarna påbörjades i går för Stockholmshem och fortsätter i dag med Familjebostäder.

– Vi hade hoppats att det skulle bli ett ramavtal för både oss och de privata värdarna. Nu blev det inte så och då är det naturligt att Fastighetsägarna Stockholm fortsätter att vara ombud åt oss, säger Ingela Lind, vd på Stockholmshem.

Tidigare yrkandet från Fastighetsägarna (som nu alltså strandat) var 2,7 procents höjning med differentiering efter läge och standard. Samma mål gäller även för de förhandlingar som påbörjas för de tre kommunala bolagens räkning.

– Vi ser gärna en fördelning enligt Stockholmsmodellen med kvalitet, byggår och servicenivå som viktiga parametrar, säger Ingela Lind.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]