[ Annons ]

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 24 november, 2022

Fastighetsägarna: Bra för hyresmarknaden att tvistlösning införs

– Införandet av en oberoende tvistlösning är en viktig förändring som kommer att förbättra hyresförhandlingarna, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Nu är det klart: riksdagen har beslutat att införa en oberoende tvistlösning för de kollektiva årliga hyresförhandlingarna från och med 2023. Den nya lagen innebär att om fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kan nå en uppgörelse är det möjligt att vända sig till en oberoende skiljeman för att få frågan om hyresutvecklingen avgjord.

Med den nya lagen införs också tidsgränser för hyresförhandlingarna för att effektivisera förhandlingsprocessen i syfte att nå uppgörelser snabbare.

[ Annons ]

– Med möjligheten att lösa tvister med hjälp av en skiljeman kan vi minska risken för onödigt utdragna förhandlingar och retroaktiva hyresjusteringar. Det är bra både för hyresgäster och hyresvärdar, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar.

Han menar också att en oberoende tvistlösning i kombination med Fastighetsägarnas överenskommelse med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta om gemensamma grunder för hyresutvecklingen förbättrar förhandlingsprocessen. Det kommer samtidigt stärka investeringarna i hyresrätter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]