Foto: Shutterstock.
Publicerat 20 april, 2017

Fastighetsägarna bjuder in Hyresgästföreningen till samtal

Hyresrätten är hotad, och ska utvecklingen vända måste hyresmarknadens parter hitta en gemensam väg snarast möjligt. Det menar Fastighetsägarna som nu bjuder in Hyresgästföreningen till samtal för att tillsammans stärka hyresrättens position.

I en debattartikel i Dagens Industri sträcker Fastighetsägarna ut en hand till Hyresgästföreningen med förhoppningen om att snarast möjligt kunna inleda samtal om hur hyresrättens position ska kunna stärkas på ett hållbart sätt.

[ Annons ]

Samtliga fem vd:ar för Fastighetsägarnas olika regioner har signerat debattartikeln som flaggar för en utbredd oro för hyresrättens framtid på en marknad som brottas med flera olika låsningar, så som den rådande hyresutvecklingens påverkan på mindre fastighetsägares incitament att långsiktigt äga och förvalta hyresbostäder.

”De viktigaste skälen är att hyresutvecklingen inte ger tillräcklig avkastning för långsiktigt ägande av hyresfastigheter. I grunden beror det på att de årliga förhandlingarna om den allmänna hyresnivån resulterar i för låga höjningar. Under 2016 blev höjningen t.o.m. lägre än inflationen. Så blir det även 2017”, skriver debattörerna.

Fastighetsägarna pekar på hur låga hyreshöjningar driver på den långsiktigt negativa utvecklingen för hyresrätten och hur de också försämrar utsikterna för de som står i städernas bostadsköer.

”För bostads- och arbetssökande är situationen en långsiktig katastrof. Skälet är enkelt. Hyran är den långsiktige fastighetsägarens enda intäkt. Stryps denna intäkt, minskar kapitalflödet till hyresmarknaden. Det blir färre hyresrätter och längre bostadsköer. Landets ekonomi fungerar sämre när folk tvingas tacka nej till jobberbjudanden och utbildning”, forsätter vd:arna som vidare menar att det inte längre finns tid att vänta in eventuella lösningar genom lagstiftning.

En rimlig utgångspunkt är att utvecklingen i den allmänna ekonomin ska vara ledande.

”Redan idag måste bostadsmarknadens parter se till att förhandlingarna fungerar. Vi tror att Hyresgästföreningen inser behovet av ett omtag i förhandlingarna om hyresrätten ska framtidssäkras. Ska vi lyckas, måste vi gemensamt enas om vilka faktorer som ska ligga till grund för den årliga höjningen av den allmänna hyresnivån. En rimlig utgångspunkt är att utvecklingen i den allmänna ekonomin ska vara ledande.”

Fastighetsägarna vill att en förnyad förhandlingsmodell utformas på ett liknande sätt som arbetsmarknadens.

”Där tar ett oberoende medlingsinstitut över om löneförhandlingarna havererar. Låt oss inspireras av detta och tillsammans stärka hyresrättens framtida position”, avslutas debatten av Fastighetsägarnas vd:ar.

Fakta: Det här är Fastighetsägarnas vd:ar

Dennis Bucht, vd Fastighetsägarna GFR

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm

Susanne Rikardsson, vd Fastighetsägarna Syd

Björn Söderholm, vd Fastighetsägarna MittNord

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]