Publicerat 4 november, 2016

Fastighetsägaren i fablernas värld

Från att ha varit förvaltare av väggar och tak har fastighetsägaryrket vuxit till en bransch med aktiva samhällsbyggare som påverkar och utvecklar hela stadsbilden. Men i populärkulturen lever bilden kvar av hyresvärden som en rätt girig typ.

I måndags berättade vi hur flytten av Kiruna stadskärna inspirerat serieskaparna till Kalle Anka. Här är det dock ingen gruva som utgör hotet. Orsaken till att Ankeborg måste flyttas är Farbror Joakims överfyllda pengabinge som är på väg att få hela staden att rämna under den porösa stadsmarken. Och det är naturligtvis Kalle Anka som ska agera flyttexpert. Naturligtvis köade hela branschen när tidningen kom ut i tisdags – nåväl Fastighetstidningens redaktion i alla fall.

[ Annons ]

Var det nu fastighetsägarrollen äntligen skulle få sin rättmätiga upprättelse i populärkulturen?
För så här är det. Fastighetsbranschen har gjort en resa från att ha varit renodlade fastighetsägare som hållit sig inom husets fyra väggar till aktiva samhällsbyggare som påverkar och utvecklar hela samhället. Men det är bara att konstatera att i populärkulturen framställs fastighetsägaren oftast som en rätt girig typ.

Som i Bamse. Krösus Sork är nu visserligen ingen renodlad fastighetsägare, mer en kallhamrad affärsman som ger sig på det mesta som kan ge lite skönt klirr i kassan. Han skildras knappast som någon samhällsbyggare. Titt som tätt försöker han hugga ner skog för att bygga nåt nytt varuhus. Tur då att Bamse drar igång hela överklaganprocessen… ja, eller ställer sig i vägen med en burk dunderhonung.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Och ta en av samhällets verkliga stöttepelare, ja Batman förstås. Hur ofta framgår det att
hela hans gärning vilar på kapital från fastighetsaffärer? Killen som nattetid drar på sig fladdermusdräkten för att bekämpa brott heter egentligen Bruce Wayne. Superhjältens civila alibi är en ytlig playboy som inte gör mycket mer än att spendera familjeförmögenheten.
En förmögenhet som förvaltas i Wayne Enterprises. Bolaget har sitt ursprung i de fastighetsköp som Bruces förfäder gjorde i Gotham city på 1800-talet.

Zap! Pow! En helt annan litteraturgenre. Nobelprisaktuelle Bob Dylan hade ett trassligt förhållande med sin hyresvärd.

Dear landlord
Please don’t dismiss my case
I’m not about to argue
I’m not about to move to no other place
(Dear Landlord 1967)

Nu hävdar visserligen Dylanologerna att det här ska finns metaforer i flera nivåer. Som att det i själva verket handlar om artistens förhållande till Gud.

bob_dylan
Foto: Shutterstock.

Nå väl, vi tar oss vidare i spellistan och mer konkret svensk bostadsdebatt. Cornelis Vreeswijk lackade ur rejält:

På grund av min hyrestant
flyr jag till varmare trakt,
för hon är en kverulant
och en moralens vakt.
Hon klandrar mitt levnadssätt.
Hon lär mig vad som är rätt.
På grund av emigration (1964)

Det var inte heller den ansvarsfulle samhällsbyggaren som Peps Persson valde att lyfta fram:

Vi vill inte stötta nå’n hyreshaj
Som snor våra stålar
fast kåken är paj
(Hyreskasern 1978)

——> Här i vår spellista hittar du fler låtar på samma tema.

Men tillbaks till Kalle Anka. Hur går det då för Göran Cars motsvarighet i serievärlden? (Professorn i samhällsplanering på KTH är alltså huvudansvarig för planeringen av det nya Kiruna, inga jämförelser i övrigt)

ankeborg3
Jo, rätt skapligt faktiskt.
Visserligen är han uppenbart ointresserad av medborgardialog. När Knattarna erbjuder sin hjälp fnyser han bara ifrån: ”Världens bästa flyttare behöver inte råd från småglin!”
Men själva flytten genomförs ansvarsfullt, om än dock med något udda metoder (apor, bananer och ballonger är inblandade).
Men för Kalle själv går det naturligtvis åt fanders.

Erik Hörnkvist
redaktionschef, Fastighetstidningen

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]