Malmberget, med "Gropen" synlig till vänster. Foto: Wikimedia/Vinterfrid
Publicerat 15 augusti, 2019

Fastighetsägare i Malmberget överklagar detaljplan

Två fastighetsägare i Malmberget har överklagat kommunens beslut att anta den detaljplan som ändrar området där de har sina fastigheter till industrimark för gruvverksamhet.

I maj berättade Fastighetstidningen om situationen i Kiruna där fastighetsägare ännu inte fått besked om ersättning för sina fastigheter som berörs av flytten centrumkärnan. Två privata hyresvärdar i Malmberget befinner sig i en liknande situation. I juli bestämde de sig därför för att överklaga kommunens beslut att anta en ny detaljplan.

[ Annons ]

– Jag har ett hus som fortfarande är fullt med hyresgäster. Att de ska göra om marken till gruvpark medans vi fortfarande bor här känns ju helt horribelt. Jag förstår ju att de behöver komma åt marken, men de måste ju först förhandla med oss, säger Kjell Girling en av de två fastighetsägarna.

Han har fått ett bud som han tyckte var alltför dåligt för att kunna gå med på.

– Det var 2016, och då var det tydligen bråttom. Men när jag sen hörde av mig hade de gått på semester och efter några månader fick jag reda på att den som var min motpart hos LKAB bytt sida och nu jobbar för kommunen.

Kjell Girling berättar att han haft en mejlkonversation med LKAB under våren. Men inga nya konkreta bud hittills.

– Jag har även lokaler i mina hyresfastigheter. Och enligt det bud jag fått skulle jag inte få någon ersättning för dem, bara för lägenheterna, vilket jag har väldigt svårt att förstå, säger Kjell Girling.

Överklagan till Mark- och miljödomstolen bygger på att beslutet inte tillkommit i laga ordning. Fastighetsägarna menar att deras yttranden som sakägare inte tagits med i beslutet. Något som Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare kommun, intervjuad i Norrländska Socialdemokraten (länk till låst betalartikel) inte helt skriver under på. Han menar att det enligt samarbetsavtalet räcker med att huvuddelen av fastighetsägarna och LKAB är överens.

– Därför kan inte vi villkora att det ska vara löst med alla. Men vi utgår från att de löser det med fastighetsägarna och det trycker vi på varje gång vi träffar LKAB, att det är extremt viktigt för oss, säger Henrik Ölvebo till NSD.

Kjell Girling betonar att han trots allt på många sätt har det väl förspänt. Det är högt tryck på hyresmarknaden i Malmberget.

– Så på så sätt har jag inte något att klaga på. Men det måste såklart också avspegla sig i de ersättningsnivåer vi fastighetsägare erbjuds, säger Kjell Girling.

Anna Forsman, platsansvarig Fastighetsägarna MittNord betonar att den situation dessa fastighetsägare sitter i just handlar om att se utvecklingsmöjligheterna.

– Det är jätteviktigt att privata fastighetsägare känner framtidstro kring förutsättningarna att bedriva framtida fastighetsverksamhet.  Då är tillväxtfaktorerna så som hyresnivåer, kommunens hantering av fastighetsfrågor och stöd till egna bolag, kommunala taxor och avgifter, hyressättning på kommunägda bostadsbolagen och att konkurrens sker på lika villkor viktiga för att privata fastighetsägare ska vilja fortsätta bedriva fastighetsverksamhet både under stadsomvandlingen och efter, säger Anna Forsman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]