Lindströms fastigheter använder drönarfotografering bland annat för att kolla efter lösa takplattor, isbildning eller fågelbon.
Publicerat 9 februari, 2017

Fastighetsägare fick ok för att använda drönare

Lindströms fastigheter i Landskrona får använda drönare till att inspektera sina fastigheter. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

På Lindströms fastigheter har man under en längre tid använt drönare för att se över sina fastigheter. Det kan handla om att kolla lösa takpannor, isbildning eller fågelbon. En effektivare och säkrare metod istället för att skicka upp folk på taket.

[ Annons ]

I november sökte Per Lindström tillstånd hos länsstyrelsen för att kunna fortsätta övervaka sina fastigheter med en liten drönare med kamera på. Beskedet är att man fått det för bolagets fastigheter i Landskrona, Lund, Södra Sandby och Bjärred får använda drönare för att kontrollera sina hus.

Lindströms fastigheter sökte även tillstånd för att använda bilder från drönare i reklamändamål. Den delen godkänner inte länsstyrelsen.

Per Lindström tycker att det är positivt att länsstyrelsen sagt ja till att förebygga olyckor med drönarens hjälp.

– Vi sparar både tid och pengar med hjälp av drönaren. Ska det göras en besiktning för att hitta fågelbon eller lösa takpannor måste vi annars hyra in en skylift som kostar 3 000 kronor för en timme. Nu kan vi först få en bild av behovet och sedan beställa en lift enbart för åtgärd, säger Per Lindström.

Tillståndet är enbart för besiktning i förebyggande syfte, inte för att ta bilder för reklamändamål.

Fakta: drönarfotografering

Drönarfotografering är idag ett uppskattat sätt att enkelt fotografera eller filma på från hög höjd, till exempel för att skapa kartor eller inspektera skog och mark. I fastighetsbranschen används drönare bland annat för att göra tryggare besiktningar av tak och för att skapa visualiseringar av framtida utsikter från kommande byggnader.

I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige. Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.

De enda undantagen från att behöva ansöka om kameraövervakningstillstånd från Länsstyrelsen är om fotograferingen görs i syfte att förhindra brott, eller om det sker på ens egen inhägnade tomt.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]